Käyttöohje

Uutiskirjeen selainkäyttöliittymä löytyy osoitteesta: http://uutiskirje.hosting.fi

Sisällysluettelo

1. Yhteenveto

2. Viestipohjat
2.1. Tavallinen viestipohja
2.2. Vedä- ja pudota viestipohja
2.2.1 Osan lisääminen viestipohjaan
2.2.2 Vedä- ja pudota viestipojan sisällön muokkaaminen
2.2.3 Kuvan lisääminen
2.2.4 Kuvan vaihtaminen
2.3. Lähdekoodi viestipohja

3. Kansiot

4. Sähköpostiviestien lähetys

5. Tilaus- ja peruutussivu

6. Sähköpostiviestien tilaaminen ja peruuttaminen

7. Postituslistat
7.1. Postituslistan lisääminen ja muokkaaminen

8. Tilaajat
8.1. Tilaajan lisääminen
8.2. Postituksen estäminen ja salliminen

9. Tiedostojen ja kansioiden hallinta

10. Raportit

11. Tilaajien tiedot
11.1 Tilaajien tietojen muokkaaminen
11.2 Ehtolista

12. Usein kysytyt kysymykset
 

1. Yhteenveto

Tämä ohjeistus kattaa Nebula uutiskirjeen käytön, asetukset sekä yleisimmät toiminnot

2. Viestipohjat

Luodaksesi uuden viestipohjan Nebula Uutiskirje-palveluun, klikkaa ensin yläpalkista Asetukset, ja tämän jälkeen auenneesta näkymästä Viestipohjat.

 

Viestipohjat-näkymään on listattu kaikki viestipohjat jotka olet luonut, sekä työkalut näiden hallintaa varten.
Lisää uusi viestipohja

Poista valittu viestipohja

 Muokkaa valittua viestipohjaa

 Kopioi valitun viestipohjan uudeksi viestipohjaksi

Luodaksesi uuden viestipohjan, klikkaa Luo uusi viestipohja-painiketta.

Valitse ensin viestipohjallesi sitä hyvin kuvaava nimi, ja tämän jälkeen valitse viestipohjan tyyppi. Kaikki viestipohjat sisältävät oletuksena sekä HTML- että tekstimuotoisen pohjan.

  • Tavallinen viestipohja

  • Vedä- ja pudota viestipohja

  • Lähdekoodi viestipohja

Tavallinen viestipohja on oletusarvoinen viestipohja. Tämä viestipohja sisältää ns. What You See Is What You Get editorin,  mutta myös lähdekoodin suora editointi on mahdollista.

Vedä- ja pudota viestipohjan elementit luodaan samalla, kun itse viestipohja luodaan. Tämän jälkeen viestiä lähettäessä voit vedä- ja pudota (ns. Drag and Drop) tyyppisesti pudottaa elementit viestiin.

Lähdekoodi viestipohja on puhtaasti lähdekoodieditori, ja sisältää myös CSS-lähdekoodieditorin. Mikäli haluat kirjoittaa viestisi ja viestipohjasi koodin kokonaan itse, tämä viestipohja on paras vaihtoehtosi.

Kun olet valinnut viestipohjalle nimen sekä viestipohjan tyypin, klikkaa Luo uusi viestipohja edetäksesi viestipohjan luonnissa. Seuraavassa näkymässä voit muokata viestipohjan tietoja, tai antaa niiden olla oletusarvoisina

 

Viestipohjan tiedot

  • Oletuspohja. Tämä määrittelee sen, käytetäänkö kyseistä viestipohjaa oletuksena Uutiskirje-palvelussa

  • Viestipohjan nimi

  • Viestin otsikko, joka näkyy sähköpostiohjelmassa lähetetyn viestin otsikkona

  • Tilaus- ja peruutussivu, eli mikä tilaus- ja peruutussivu näytetään vastaanottajalle

  • Valitse listat. Voit valita vastaanottajalistat, jotka ovat oletuksena valittuina kun lähetystä luodaan tällä viestipohjalla

  • Näytä webbisivun lähetys. Tämän rastittamalla viestipohjaa voidaan käyttää webbisivun lähettämistä varten

  • Viestipohjan näkyvyys. Voit piilottaa kyseisen viestipohjan Lähetä viesti-sivulta

 

Viestin lähetys

  • Lähettäjä. Voit määritellä viestipohjalle nimen sekä sähköpostiosoitteen, jonka pohjalta viestipohjan lähettäjä määritellään

  • Kuvat linkkinä. Näytetäänkö  kuvat linkkeinä HTML-muotoisessa viestissä, vai näytetäänkö ne normaalisti kuvina. Kuvien lähetys linkkeinä pienentää viestin kokoa, mutta osa sähköpostiohjelmista ei välttämättä lataa linkitettyjä kuvia viestiin, jolloin viesti voi näkyä vastaanottajalle rikkinäisenä.

  • Linkkiseuranta. Kerää tilastoja  linkeistä, jotka on avattu lähettämistäsi viesteistä

  • Avausseuranta. Kerää tilastoja  siitä, kuinka moni vastaanottaja on avannut viestisi

  • Sisällytä tyylit viestiin

 

Vastaanottajat

  • Poista viestin saaneet vastaanottajat. Voit määritellä ajankohdan, jonka jälkeen viestin saaneet vastaanottajat poistetaan.

Viestipohjasi on nyt muotoilua vaille valmiina. Voit luoda viestipohjallesi haluamasi ulkoasun sekä HTML-muotoisena (HTML-muotoinen pohja) että teksti-muotoisena (Pelkkä teksti-muotoinen pohja). Näiden valinnat ja ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, minkälaisen viestipohjan valitsitte.

 

2.1. Tavallinen viestipohja

Pohjan muotoilu tapahtuu samanlaisella What You See Is What You Get lähdekoodieditorilla, kuin tavallisen viestipohjan viestin muotoilu. Löydät itse työkalut viestipohjan esikatselun yläreunasta:

 

Voit myös ladata viestipohjan HTML-koodin sekä CSS-muotoilut erillisiin laatikoihin, jotka sijaitsevat Viestipohjan esikatselun alapuolella. Voit ladata haluamasi sisällön seuraavien painikkeiden avulla:

Huom! Mikäli lataat ainoastaan peruspohjan, HTML-editorin muokkaaminen aiheuttaa lähdekoodi-editorin tyhjentymisen. Palvelu pyytää vahvistusta tälle vain kerran:

 

Mikäli haluat että lähdekoodieditorin sisältö säilyy samalla kun teet muutoksia viestipohjan esikatselun editoriin, lataa ensin sekä perustyylit että peruspohja ennen kuin aloitat pohjan muokkaamisen. Tämän jälkeen viestipohjan esikatselun editoriin tehdyt muutokset kopioidaan lähdekoodieditoriin ilman, että koko HTML-koodi pyyhkiytyy pois.

 

2.2. Vedä- ja pudota viestipohja

Vedä- ja pudota viestipohjaan voit luoda osia, jotka viestipohjan nimen mukaisesti vedetään ja pudotetaan viestipohjaan.

Aloittaaksesi uuden osan luonnin, avaa ensin HTML-muotoinen pohja, ja tämän jälkeen klikkaa Luo uusi osa-painiketta.

 

Seuraavaksi valitse minkälaisen osan haluat luoda. Tämä tapahtuu Lataa pohja-pudotusvalikosta. Valitse haluamasi pohja, ja klikkaa Lataa.

 

Pohjan lähdekoodi latautuu automaattisesti alapuolella olevaan tekstikenttään, johon voit halutessasi suoraan muokata kuvan tai tekstin. Lähdekoodin muokkaaminen on valinnaista, osaa on mahdollista muokata myös sen luomisen jälkeen – Katso kohdat 2.2.1 Vedä- ja pudota viestipohjan sisällön muokkaus sekä 2.2.2 Kuvan lisääminen

 

Kuva

Kun haluat lisätä osaan oman kuvasi, muokkaa lähdekoodia sen mukaa missä kuvasi sijaitsee Tiedostot-valikon alta tarkasteltuna. Esimerkiksi:

  • Tiedosto testi.png suoraan Tiedosto-näkymässä: img src=”testi.png
  • Tiedosto testi.png Tiedosto-näkymässä Demo-kansion alla: img src=”demo/testi.png

 

Teksti

 

Kun haluat editoida osan tekstiä, korvaa harmaaksi väritetty teksti omallasi.

Kun muokkaat suoraan osan lähdekoodia, tulee myös osan sisältö (teksti / kuva) automaattisesti viestiisi kun raahaat osan viestipohjaasi.

Huom! Mikäli muokkaat aikaisemmin luodun osan lähdekoodia, klikkaa Tallenna jotta muutoksesi säilyvät.

 

Tämän jälkeen valitse osalle vielä sitä hyvin kuvaava ikoni (sekä tarvittaessa nimi, mikäli et halua käyttää osan oletusnimeä), ja klikkaa Lisää uusi osa.

 

Poistuaksesi osan lisäämisestä / muokkaamisesta, klikkaa punaista rastia. Tämä palauttaa sinut takaisin viestipohjan muokkaamiseen.

2.2.1 Osan lisääminen viestipohjaan

Lisätäksesi haluamasi osan viestipohjaan, valitse haluamasi osa ja raahaa se alapuolella sijaitsevaan viestipohjan editoriin.

 

Mikäli muokkasit osaan sisältöä suoraan lähdekoodin kautta, tämä sisältö ilmestyy osan mukana automaattisesti. Muussa tapauksessa osan sisältönä toimii ns. placeholder-sisältö.

Osan oikeasta reunasta voit:

  • Lisätä uuden osan
  • Muokata valitun osan ominaisuuksia. Tämä avaa saman näkymän, kuin missä uusi osa luodaan.
  • Poistaa valitun osan

Kun lisäät uuden osan tätä kautta, editori pyytää vielä mihin osa lisätään (Valitun osan jälkeen tai Ennen valittua osaa), monistetaanko nykyinen osa uudeksi osaksi vai valitaanko uusi osa, ja onko osan sisältö vastaanottajakohtaista personoitua sisältöä  (Sama kuin Osa on personoitu).

 

Kun merkitset osan personoiduksi, osan oikeaan yläreunaan ilmestyy pieni kuvake merkitsemään tätä. Tämä on hyvä tapa merkitä osat joiden sisältöä on muokattu esimerkiksi tiettyä vastaanottajaa varten.

2.2.2 Vedä- ja pudota viestipohjan sisällön muokkaaminen

Huom! Luo ensin kaikki tarvitsemasi osat ja raahaa nämä viestipohjaan haluamasi muotoilun mukaan, ja tämän jälkeen etene lähettämään uutta viestiä. Raahaa- ja pudota viestipohjan osien sisällön editointi suoritetaan joko uutta osaa luodessa sen lähdekoodin kautta, tai viestin lähetyksen yhteydessä HTML-viesti näkymässä.

Kun olet avannut HTML-viesti –näkymän, voit vapaasti muokata Vedä- ja pudota uutiskirjeesi osien sisältöä. Muokataksesi tekstiä, klikkaa haluamaasi tekstikenttää jolloin tekstin työkalurivi ilmestyy yläreunaan.

 

Voit nyt muokata tekstiä haluamasi mukaan.

2.2.3 Kuvan lisääminen

Lisätäksesi kuvan tekstin joukkoon, klikkaa ensin haluamaasi tekstikenttää jotta tekstin työkalurivi ilmestyy. Tämän jälkeen klikkaa Kuva-painiketta avataksesi Muokkaa kuvaa-näkymän.

 

Valitse seuraavaksi minkä kuvan haluat lisätä uutiskirjeeseesi. Mikäli kuva on jo ladattu uutiskirje-palveluun, klikkaa Valitse tiedostoista. Mikäli ei, klikkaa Lähetä tietokoneelta valitaksesi kuvan joka on tietokoneellasi.

 

Kun olet valinnut kuvan, voit asettaa kuvalle myös valinnaisia ominaisuuksia.

  • Tee kuvasta linkki
  • Anna kuvalle kuvaus
  • Kuvan asettelu
  • Kuvan koko (leveys x korkeus)
  • Marginaali
  • Lähetetäänkö kuva linkkinä

Tehtyäsi haluamasi muutokset, klikkaa Lisää kuva-painiketta lisätäksesi kuvan uutiskirjeeseesi.

 

Voit lisätä kuvan myös viemällä hiiren placeholder-kuvan  päälle, ja odottaa hetken että kuvan lähetys ikkuna ilmestyy.

 

Tämän avulla voitte nopeasti korvata placeholder-kuvan haluamallanne kuvalla joko tietokoneeltanne, tai Uutiskirje-palvelusta.

 

2.2.4 Kuvan vaihtaminen

Vaihtaaksesi kuvan (itse lisäämäsi tai placeholder kuvan), tuplaklikkaa kuvaketta jotta Muokkaa kuvaa-näkymä aukeaa. Tämän jälkeen voit valita uuden kuvan joko Uutiskirje-palvelussa olevista kuvista, tai voit lähettää kuvan tietokoneeltasi.

 

Kuten kuvan lisäämisen kanssa, myös kuvaa vaihtaessa voit asettaa kuvalle erilaisia ominaisuuksia, kuten kuvan muuttaminen linkiksi. Kun olet tehnyt haluamasi muutokset ja valinnut haluamasi kuvan, klikkaaMuokkaa kuvaa viimeistelläksesi kuvan vaihtamisen.

2.3. Lähdekoodi viestipohja

Viestipohjan muokkaaminen (HTML ja CSS) tapahtuu täysin lähdekoodieditorien avulla. Voit ladata peruspohjan sekä perustyylit viestipohjallesi ja jatkaa tästä, tai voit kirjoittaa koko viestipohjan alusta alkaen

3. Kansiot

Uutiskirje-palveluun on mahdollista luoda myös kansioita, joiden avulla viestipohjien järjestely käy kätevästi.

 Luo uusi kansio

Poista valittu kansio

 Nimeä valittu kansio uudelleen

 Siirrä valittu viestipohja haluamaasi kansioon. Valittuasi haluamasi viestipohjan ja klikattuasi tästä painikkeesta, palvelu pyytää vielä valitsemaan pudotusvalikosta mihin kansioon kyseinen viestipohja siirretään. Valitse haluamasi kansio, ja klikkaa Siirrä kansioon.

 

Mikäli viestipohja on jo siirretty johonkin kansioon ja haluat siirtää viestipohjan takaisin pääkansioon, valitse pudotusvalikosta kohta Siirrä pääkansioon ja klikkaa Siirrä kansioon.

 Tuo viestipohja koneeltasi. Mikäli tietokoneellasi on viestipohja jota haluat käyttää Uutiskirje-palvelussa, voit tuoda sen Uutiskirje-palveluun tätä kautta. Klikkaa ensin painiketta, anna viestipohjalle nimi ja valitse arkistotiedosto tietokoneeltasi Choose file-painikkeen kautta. Viimeistele viestipohjan luontu vielä Tuo viestipohja-painikkeella.

 Tallenna viestipohja koneellesi. Voit tämän avulla tallentaa Uutiskirje-palvelussa sijaitsevan viestipohjan tietokoneellesi.Tallenna viestipohja koneellesi. Voit tämän avulla tallentaa Uutiskirje-palvelussa sijaitsevan viestipohjan tietokoneellesi.

4. Sähköpostiviestien lähetys

Sähköpostiviestin lähetys Nebulan Uutiskirje-palvelun kautta aloitetaan klikkaamalla Lähetä viesti painiketta palvelun etusivulta, tai vaihtoehtoisesti yläpalkista. Sähköpostiviestin lähetys Nebulan Uutiskirje-palvelun kautta aloitetaan klikkaamalla Lähetä viesti painiketta palvelun etusivulta, tai vaihtoehtoisesti yläpalkista.

 

Sähköpostiviestin lähettäminen edellyttää sitä, että palveluun on luotu vähintään yksi viestipohja tai vedos. Mikäli näin ei ole, Uutiskirje ehdottaa uuden viestipohjan luomista. Voit lukea viestipohjista tarkemmin kohdassa Viestipohjien luominen ja muokkaaminen

Avattuasi Lähetä viesti-näkymän, Uutiskirje listaa kaikki viestipohjat jotka olet luonut, sekä viestipohjista luodut vanhat vedokset. Mikäli haluat valita vanhan vedoksen, klikkaa haluamaasi vedosta Vedokset-listauksesta. Vaihtoehtoisesti voit myös valita aikaisemmin lähetetyn viestin Lähetetyt-välilehden alta.

 

Mikäli haluat kirjoittaa kokonaan uuden viestin, klikkaa Kirjoita uusi viesti haluamasi viestipohjan kohdalla. Tämän jälkeen Uutiskirje-palvelu avaa viestieditorin, jonka ulkoasu ja toiminnallisuudet ovat riippuvaisia siitä minkä tyyppisen viestipohjan valitsit.

 

Riippuen viestipohjasi asetuksista, voit myös lähettää webbisivun viestipohjaasi käyttäen. Tämä tapahtuu ensin klikkaamalla Lähetä webbisivu, syöttämällä sivun osoite ja lopulta klikkaamalla Luo vedos. Tämä luo vedoksen sivusta, ja ohjaa seuraavaksi viestipohjan muokkaamiseen.

 

HTML- ja tekstimuotoisen viestin luominen tapahtuu eri osissa uutiskirjeen luomista. Kohdassa 1. HTML-viesti voit luoda HTML-muotoisen viestin, ja klikkaamalla oikeassa reunassa sijaitsevaa nuolta editori siirtyy näkymään 2. Tekstiversio jossa puolestaan voit luoda tekstipohjaisen viestin.

 

Mikäli käytössäsi oleva viestipohja on Tavallisella viestipohjalla, näkymien navigointipalkki on hieman erilainen, mutta asetuksiltaan näkymät ovat kuitenkin identtiset. 
  

 

Kohdassa 3. Vastaanottajat voit määritellä viestin vastaanottajat. Voit joko valita yhden tai useamman postituslistan, tai vaihtoehtoisesti voit lisätä vastaanottajat käsin. Valittuasi lähettäjät, klikkaa oikean puoleista nuolta edeteksesi kohtaan 4. Asetukset

 

Viestin asetuksista voit määritellä viestillesi:

  • Viestin lähettäjän nimen sekä sähköpostiosoitteen
  • Lähetyksen ajankohdan
  • Kuvat linkkinä. Näytetäänkö  kuvat linkkeinä HTML-muotoisessa viestissä, vai näytetäänkö ne normaalisti kuvina. Kuvien lähetys linkkeinä pienentää viestin kokoa, mutta osa sähköpostiohjelmista ei välttämättä lataa linkitettyjä kuvia viestiin, jolloin viesti voi näkyä vastaanottajalle rikkinäisenä.
  • Linkkiseuranta. Kerää tilastoja  linkeistä, jotka on avattu lähettämistäsi viesteistä
  • Avausseuranta. Kerää tilastoja  siitä, kuinka moni vastaanottaja on avannut viestisi

Sekä Linkki- että Avausseuranta keräävät tilastoja myös linkin/viestin avaamisen ajankohdasta. 

Voit myös muokata vastaanottajien asetuksia:

 

  • Hae vastaanottajat vasta lähetyshetkellä. Tämä ottaa huomioon viestin luonnin sekä itse lähetyshetken välillä tapahtuvat tilaukset ja peruutukset, ja hakee viestin vastaanottajat vasta lähetyshetkellä. Suosittelemme tämän käyttöä varsinkin silloin, jos viestin lähetyksen ajankohta on kauempana tulevaisuudessa.
  • Poista lähetyksestä vastaanottajat jotka ovat seuraavilla listoilla. Voit tässä valita vastaanottajalistat, joille viestiä ei lähetetä vaikka vastaanottajat olisivat käyttämälläsi postituslistalla
  • Poista viestin saaneet vastaanottajat. Voit valita ajankohdan, jonka jälkeen viestin saaneet vastaanottajat poistetaan.

 

Kun asetukset ovat kunnossa, siirry kohtaan 5. Lähetys. Tähän näkymään on tiivistetty viestisi tiedot, vastaanottajat sekä asetukset. Jotta voit lähettää viestin, lähetä ensin esikatseluviesti omaan sähköpostiosoitteesi.

 

Tarkista esikatseluviestistä että kaikki on oikein, ja lopulta klikkaa Lähetä viesti-painiketta kun kaikki on kunnossa. Mikäli ajastit viestin lähetyksen, viesti asetetaan odottamaan ajastuksen ajankohtaa. Muussa tapauksessa viesti lähetetään samantien, ja voit palata takaisin etusivulle.

5. Tilaus- ja peruutussivu

Tilaus- ja peruutussivuja voi hallinnoida Asetukset-näkymän Sivustot-painikkeen takaa.

 

Voit tämän avulla luoda erilaisia sivustoja, joita voit puolestaan käyttää esimerkiksi kotisivuillasi. Esimerkiksi tilaus- ja peruutussivustojen avulla käyttäjät voivat joko tilata tai peruuttaa postituslistan tilauksia, ja tervetuloaviesteillä voit toivottaa uudet tilaajat tervetulleiksi.

 Lisää uusi sivusto

 Poista sivusto

 Muokkaa sivustoa

Näet myös sivustojen listauksesta suoraan sivustojen osoitteet, kielet, listat, tervetuloaviestit, sekä mikä sivusto on oletussivusto.

 

Sivuston muokkaus

Valitse ensin sivusto jota haluat muokata, ja tämän jälkeen paina Muokkaa sivustoa-painikkeesta. Tämä avaa sivuston Perustiedot-näkymän, mistä voit muokata sivuston yleisimpiä tietoja:

  • Kieli
  • Oletus ilmaisee onko kyseinen sivu oletussivusto
  • Ohje lisätä sallittuihin vastaanottajiin. Sisältääkö sivusto ohjeen lisätä uutiskirjeen sähköpostiosoite sallittujen vastaanottajien listalle
  • Tervetuloaviesti
  • SSL-suojaus. Käytetäänkö sivustolla SSL-suojausta

 

Ulkoasu-välilehden alta puolestaan voit muokata sivuston lähdekoodia seuraavien osioiden osalta:

  • Index
  • Sivuston ylätunniste
  • Listan ylätunniste
  • Listan elementti
  • Listan alatunniste
  • Tilauksen peruutuslomake
  • Tilauksen peruutussivu
  • Tervetuloa sivu
  • Sivuston alatunniste

Olemassa olevia sivustoja voit esikatsella oikeasta reunasta löytyvien linkkien avulla

6. Sähköpostiviestien tilaaminen ja peruuttaminen

Postituslistalle on mahdollista liittyä kahdella eri tavalla, joko erillisellä sivustolla sijaitsevan lomakkeen avulla, tai käyttämällä tilaussivun osoitetta. Koska tilaussivun osoite määräytyy sivun nimen mukaan, ei nimessä voi olla erikoismerkkejä tai välilyöntejä.

 

Tätä sivustoa voidaan käyttää myös omilla kotisivuillasi varsinaisen tilaussivun lisäksi.  Tilauslomakkeessa tulee olla mukana vähintään seuraavat tiedot, jotta tilauslomake toimii:Tätä sivustoa voidaan käyttää myös omilla kotisivuillasi varsinaisen tilaussivun lisäksi.  Tilauslomakkeessa tulee olla mukana vähintään seuraavat tiedot, jotta tilauslomake toimii:

  • Sähköpostikenttä
  • Tilattavan uutiskirjeen tunnistenumero

 

Esimerkki lomakkeesta, jolla liitytään postituslistalle testi käyttäjän nebula-testi Uutiskirje-palveluun:

<form method="POST" action="http://nebula-testi.uutiskirje-db.srv.hosting.fi/account">
<input name="sahkoposti" type="text">
<input type="hidden" name="join" value="testi">
<input type="hidden" name="success_url" value="http://google.fi/">
<input type="hidden" name="failure_url" value="http://google.fi">
<input type="submit" value="laheta">
</form>

 

Esimerkki lomakkeesta, jolla poistutaan postituslistalta testi käyttäjän nebula-testi Uutiskirje-palvelusta:

<form method="POST" action="http://nebula-testi.uutiskirje-db.srv.hosting.fi/account">
<input name="sahkoposti" type="text">
<input type="hidden" name="leave" value="testi">
<input type="hidden" name="success_url" value="http://google.fi/">
<input type="hidden" name="failure_url" value="http://google.fi">
<input type="submit" value="laheta">

Huom! Korvatkaa postituslista testi oman postituslistanne nimellä, ja käyttäjä nebula-testi omalla käyttäjätunnuksellanne

 

Kun luot uutta viestipohjaa Uutiskirje-palvelussa, voit myös luoda oman tilauksen peruutus-painikkeen seuraavan esimerkin pohjalta:

<tr>
<td width="20">&nbsp;</td>
<td align="center" valign="top" class="outsidelink"><a href="$unsubscribe$">Jos haluat peruuttaa tilauksen, klikkaa tästä</a><br class="on320-hide"> </a>.</td>
<td width="20">&nbsp;</td>
</tr>

 

7. Postituslistat

Postituslistojen hallintaan pääset käsiksi Listat-painikkeen avulla. Tämä avaa listauksen kaikista postituslistoista, jotka olet luonut Nebula Uutiskirje-palveluun.

 

Listat-näkymän yläreunasta voit luoda uusia postituslistoja, sekä hallinnoida olemassaolevia listoja

 Lisää uusi lista

 Poista valittu lista

 Muokkaa listan tietoja ja asetuksia

 Näytä listan tilaajat

 

7.1. Postituslistan lisääminen ja muokkaaminen

Lisätäksesi uuden postituslistan, klikkaa Lisää uusi lista-painiketta ja syötä uuden postituslistan nimi tätä pyydettäessä. Klikkaa vielä Lisää lista luodaksesi uuden postituslistasi, ja edetäksesi muokkaamaan listan ominaisuuksia ja tietoja.

 

Listan tiedot-näkymästä näet postituslistan nimen, sen kuvauksen sen, onko lista tilattavissa sivujen kautta, ja mitä käytössäolevaa sivustoa käytetään milläkin listalla. Mikäli et ole luonut vielä muita sivustoja, postituslista käyttää oletussivustoa – Muussa tapauksessa voit valita pudotusvalikosta sivuston. Voit myös määritellä mihin kansioon listasi luodaan.

Huom! Muistathan tallentaa postituslistasi, mikäli teet sen tietoihin muutoksia

 

Tuodaksesi vastaanottajat omasta Excel- tai CVS-tiedostostasi, avaa Tuonnit-välilehti ja klikkaa Choose File-painiketta. Otathan huomioon, että tiedoston ensimmäisellä rivillä tulee olla otsikot, joiden joukossa on oltava sähköposti (email), tai puhelinnumero (sms). Vastaanottajien muut tiedot voidaan laittaa vapaavalintaisiin otsikoihin.

Mikäli haluat ladata vastaanottajat tietokoneellesi, avaa Viennit-välilehti ja valitse Ladattavat listat-listauksesta minkä listan haluat ladata:

Kun klikkaat haluamaasi linkkiä, lista latautuu tietokoneellesi xls-tiedostomuodossa.

 

8. Tilaajat

Pääset tilaajien hallintaan klikkaamalla Tilaajat-painiketta Uutiskirje-palvelun etusivulla.

 

Löydät tilaajien hallintaan vaadittavat työkalut Tilaajat-näkymän ylälaidasta, heti tilaajalistauksen yläpuolelta:

 Lisää tilaajia. Uutta tilaajaa varten tarvitset vähintään joko tilaajan sähköpostiosoitteen, tai puhelinnumeron. Voit myös lisätä tällä tilaajia, joille postitus on automaattisesti estetty. 

 Estä postitus olemassaolevalle tilaajalle

 Muokkaa tilaajan tietoja. Voit muokata tilaajan sähköpostiosoitetta, puhelinnumeroa sekä tilattuja uutiskirjeitä.

 Muokkaa tilaajan listajäsenyyksiä, eli millä postituslistoilla kyseinen tilaaja on.

 Lataa valitun listan Excel-tiedostona koneellesi

8.1. Tilaajan lisääminen

Aloittaaksesi uuden tilaajan lisäämisen, klikkaa Lisää tilaaja-painiketta. Tämän avulla voit määritellä uudelle käyttäjälle sähköpostiosoitteen sekä puhelinnumeron.

 

Lisättyäsi käyttäjän, Uutiskirje-palvelu avaa tilaajan muokkausnäkymän. Tilaajan tiedot-välilehdeltä voit muokata tilaajan sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa, kun taasen Listajäsenyydet-välilehden takaa voit määritellä listat joihin tilaaja kuulu.

Viimeistele vielä tilaajan lisääminen klikkaamalla Tallenna

 

8.2. Postituksen estäminen ja salliminen

Postituksen estämisen voi tehdä kahdella eri tavalla. Voit poistaa olemassaolevan tilaajan listoiltasi, tai voit lisätä estolistallesi tilaajan joka ei vielä tilaa uutiskirjettäsi. Lisätäksesi kokonaan uuden käyttäjän, aloita tilaajan lisääminen normaalisti Lisää tilaaja-painikkeesta.

Kun olet syöttänyt uuden käyttäjän tiedot, laita vielä rasti kohtaan Estä postitus ja klikkaa Lisää. Tämä lisää käyttäjän automaattisesti Tilauksen peruuttaneet-listalle, eikä kyseiselle käyttäjälle voi lähettää enää uutiskirjeitä.

 

Kun puolestaan haluat estää uutiskirjeiden lähetyksen olemassaolevalle tilaajalle, valitse haluamasi tilaaja listalta ja klikkaa Estä postitus-painiketta. Vahvistettuasi tilaajan poistamisen, kyseinen käyttäjä poistetaan kaikilta postituslistoilta etkä voi enää lähettää kyseiselle käyttäjälle uutiskirjeitä.

 

Postituksen estäminen poistaa tilaajan automaattisesti myös Tilaajat-välilehden alta. Mikäli haluat tarkastella tilaajia jotka ovat joko peruneet tilauksen tai joille postituksen olet estänyt, valitse Lista-pudotusvalikosta Tilauksen peruuttaneet.

 

Tämä listaa automaattisesti kaikki käyttäjät, joille postitus on estetty. Mikäli haluat sallia postituksen tietylle tilaajalle, valitse haluamasi tilaaja listasta ja klikkaa Salli postitus-painiketta.

 

Kun vielä vahvistat postituksen sallimisen, kyseinen tilaaja poistetaan Tilauksen peruuttaneet-listalta, ja lisätään Kaikki tilaajat-listaan

 

9. Tiedostojen ja kansioiden hallinta

Tiedostot-valikon kautta voit hallinnoida Uutiskirje-palvelussasi sijaitsevia tiedostoja sekä kansioita, esimerkiksi tiedostojen lataaminen Uutiskirje-palveluun sekä vanhojen tiedostojen poistaminen. Tiedostot-näkymän yläreunasta löydät työkalupalkin, joiden avulla hallinta tapahtuu

 Lisää tiedosto Uutiskirje-palveluun tietokoneeltasi. Suositeltu maksimikoko tiedostolle on 146kt.

 Luo uuden kansion

 Poistaa kansion tai tiedoston

 Nimeää kansion tai tiedoston uudelleen

 Korvaa tiedosto. Valitse ensin listasta tiedosto jonka haluat korvata, ja tämän jälkeen paina Korvaa tiedosto-painiketta. Valitse vielä tietokoneeltasi tiedosto jolla haluat korvata Uutiskirje-palvelussa sijaitsevan tiedoston, ja klikkaa vielä Korvaa tiedosto-painiketta. Tiedoston nimi pysyy samana, kuin millä alkuperäinen tiedosto on ollut Uutiskirje-palvelussa.

 Lataa tiedosto tietokoneellesi Uutiskirje-palvelusta.

Jokaisen tiedostorivin päädystä löytyy myös erillinen Toiminnot-valikko, jota kautta tiedostojen ja kansioiden hallinta on myös mahdollista.

 

10. Raportit

Raportin perustietoihin on kerätty tilastoja itse lähetyksen yleisimmistä ja tärkeimmistä tiedoista:

  • Kohdelista
  • Rekisterin koko
  • Lähetettyjä viestejä
  • Onnistuneesti tavoitettu
  • Toimimattomia osoitteita. Tämä sisältää osoitteet joihin on yritetty lähettää viesti, mutta vastaanottajaa ei ole tavoitettu ja viesti on palannut takaisin
  • Viallisia osoitteita, eli osoitteita joita sähköpostipalvelin ei ole sallinnut. Osoite on voinut sisältää esimerkiksi kiellettyjä merkkejä 
  • Lähetyksestä pois jätetyt. Osoitteet jotka on määritelty poistettaviksi lähetyksestä, tai niihin on lähetetty toisen listan lähetyksen yhteydessä monilistalähetyksissä

 

Voit myös tarkastella rekisterin kokoa, lähetettyjä viestejä sekä onnistuneesti tavoitettuja osoitteita Katsele-painikkeen avulla.

 

Jakelun onnistumisesta (tavoitetut vastaanottajat, toimimattomat osoitteet sekä vialliset osoitteet) luodaan myös erillinen diagrammi.

 

Vastaanottajat

Vastaanottajien listauksesta selviää lähetyksen jälkeen tapahtuneiden peruutuksien määrä, sekä kuinka monta peruutusta on tapahtunut juuri tästä lähetyksestä.

 

Avausseuranta

Raportin Avauskertoja yhteensä-kohta pitää sisällään kaikki avaukset kirjeestä, myös ei-uniikit avauskerrat (esim. sama vastaanottaja avaa viestin uudestaan). Tätä ei myöskään käytetä avaussuhteen (OR) laskentaan.

 

Linkkiseuranta

Linkkiseurannan avulla saat selville, kuinka moni vastaanottajista on klikannut viestin mukana lähetettyä linkkiä.

 

11. Tilaajien tiedot

Käyttääksesi ehtolistuja, tulee uutiskirje-palveluun ensin manuaalisesti määritellä uusia  tietoja/ominaisuuksia tilaajille. Avaa ensin Asetukset-välilehti, ja tämän jälkeen Tilaajien tiedot.

Oletusarvoisesti tilaajien tietoihin on merkitty sähköpostiosoite, sekä SMS-numero. Lisätäksesi uuden tiedon, klikkaa Lisää uusi-painiketta.

Seuraavaksi anna uudelle ominaisuudelle sitä hyvin kuvaava nimi, esimerkiksi kaupunki tai maa. Tallennettuasi tämän, uusi ominaisuus luodaan automaatisesti listaan, ja tämän tietotyyppi on oletusarvoisesti teksti.

Ominaisuudelle määriteltävät tietotyypit ovat:

  • Teksti,
  • Numero, tai
  • Päivämäärä

Ominaisuudelle on myös mahdollista määritellä seuraavat asetukset.

  • Ylläpito. Ominaisuus näkyy Tilaajat-näkymän tilaajalistauksessa.
  • Tilaus. Tilaaja voi muokata ominaisuutta tilaus- ja peruutussivulla.
  • Pakollinen. Kyseinen ominaisuus on pakollinen tilaussivulla. 

Poistaaksesi ominaisuuden, klikkaa  painiketta rivin oikeassa reunassa. Muokataksesi ominaisuutta, klikkaa  painiketta.

Huom! Ominaisuudet ovat automaattisesti kaikkien tilaajien tiedoissa. Voit määritellä jokaiselle tilaajalle tämän omat tiedot, esimerkiksi tilaajan maan.

11.1 Tilaajien tietojen muokkaaminen

Voit muokata tilaajien tietoja myös sen jälkeen, kun olet aktivoinut uudet ominaisuudet Tilaajien tiedot-näkymästä. Tämä onnistuu menemällä Tilaajat-näkymään, ja tuplakiikkaamalla auki se tilaaja jota haluat muokata.

Tilaajan tietoihin on nyt ilmestynyt uusia tekstikenttiä, johon voit syöttää haluamasi tiedot.

11.2 Ehtolista

Huom! Ehtolistat eivät toimi, jos et ole määritellyt tilaajien tietoihin uusia ominaisuuksia kohdan 11. mukaisesti.

Ehtolista on jakelulista, joka lähettää viestejä niille vastaanottajille jotka täyttävät ehtolistan vaatimukset. Luodaksesi uuden ehtolistan, klikkaa auki Listat-näkymä ja tämän jälkeen Lisää ehtolista. Anna ehtolistalle vielä tätä hyvin kuvaava nimi, ja luo lista Lisää lista-painikkeesta.

Hallinnoidaksesi listan ehtoja, klikkaa Ehdot-välilehti auki. Tämän välilehden kautta voit valita miltä listoilta käyttäjät rajataan, ja minkä ehtojen puitteissa.

Oletusarvoisesti kaikki listat ovat käytössä, mutta voit halutessasi valita vain tietyt listat käyttöön. Klikkaa ensin tekstikentästä jossa Kaikki listat käytössä-teksti sijaitsee, ja valitse pudotusvalikosta ne listat jotka haluat ottaa ehtolistalle mukaan.

Seuraavaksi ehtolistalle määritellään ehdot. Oletusarvoisesti listalla on vain yksi ehto, mutta voit halutessasi lisätä lisää sääntöjäpainikkeesta.

Huom! Kaikkien ehtojen tulee täyttyä, jotta tilaaja valitaan ehtolistalle.

Kun olet valmis, klikkaa Tallenna.

12. Usein kysytyt kysymykset

1. Kuinka voimme varmistaa, että tietty sähköpostiosoite ei enää ole milläkään postituslistalla?
Kun estät postituksen tietylle sähköpostiosoitteelle, tämä poistetaan automaattisesti kaikilta listoilta, ja siirretään Tilauksen peruuttaneet-listalle. Tätä listaa ei voi käyttää viestin lähettämiseen, vaan sen ainoa toiminnallisuus on estää viestien lähetys listan jäsenille.

Voit kuitenkin tarvittaessa tarkistaa tämän myös käyttäjien listasta. Avaa ensin Tilaajat-valikko, syötä käyttäjän sähköpostiosoite hakukenttään, ja klikkaa Hae. Mikäli käyttäjän nimen vieressä on  kuvake, on postitus käyttäjälle estetty.

Tämän lisäksi  voit vielä avata käyttäjän tiedot, ja tarkistamalla Listajäsenyydet-välilehden.  Mikäli postitus on estetty, käyttäjä ei ole jäsenenä milläkään listalla, etkä myöskään pysty valitsemaan käyttäjälle uusia postituslistoja. 

2. Miltä listoilta käyttäjä poistetaan, kun postitus estetään?
Käyttäjä poistetaan kaikilta listoilta, jonka jälkeen käyttäjä siirtyy Tilauksen peruuttaneet-listalle.

3. Kuinka varmistamme, että Poistu-linkkiä painaneille ei enää mene postia?
Voitte tarkistaa tämän  samalla tavalla kuin 1. kysymyksessä.  Kun käyttäjä poistaa itsensä Poistu-linkin kautta, käyttäjän osoite poistetaan automaattisesti kaikilta postituslistoilta, ja siirretään Tilauksen peruuttaneet-listalle.

4. Estääkö Tilauksen peruuttaneet-lista lähetyksen myös silloin, jos estetyn käyttäjän osoite syötetään käsin uutiskirjettä lähettäessä (Lisää vastaanottajia käsin)?
Kyllä.