Asennus ja käyttöohje (Windows)

Sisällysluettelo

1. Asiakasohjelmiston asennus
2. Lync-pikaviestintä
3. Käyttäjien haku
4. Lync-pikaviestimellä soittaminen
5. Lync-pikaviestimellä vastaaminen
6. Neuvottelupuhelut
7. Jakaminen Lyncissä
8. Soitonsiirto

Asiakasohjelmiston asennus

HUOM! Lync vaatii käyttäjäkohtaisesti Nebulan Sähköposti ja kalenteri-palvelun toimiakseen.

1. Lync-ohjelmiston voitte ladata täältä käyttäen käyttäjätunnuksia, jotka teille on toimitettu Lync-pikaviestintäpalvelun tilausvahvistuksessa.

2. Lync-ohjelmistosta on Windows-käyttöjärjestelmälle saatavilla kaksi versiota: 32-bittinen (32bit) sekä 64-bittinen (64bit). Valitkaa asennusohjelmista se, joka sopii teidän käyttöjärjestelmäänne. Itse ohjelmiston asennus on ohjattu alusta loppuun.

3. Asennuksen valmistuttua ohjelma käynnistyy automaattisesti. Mikäli näin ei käy, käynnistäkää ohjelma manuaalisesti: Käynnistä-valikko – Microsoft Lync.

4. Ohjelman käynnistyttyä klikatkaa ylhäällä oikealla sijaitsevaa rattaan kuvaa, jotta pääsette Lyncin asetuksiin 

5. Siirtykää asetuksissa kohtaan "Omat tiedot" (Personal).

a. Kirjoittakaa Hosted Exchange –sähköpostiosoitteenne kohtaan "Kirjautumisosoite" (Sign-in address) ja klikatkaa hiirellä Lisäasetukset (Advanced) –painiketta.

 

b. Lisäasetuksista valitkaa ”Manuaalinen määritys” (Manual configuration), ja kirjoittakaa ”Sisäisen palvelimen nimi”-laatikkoon (Internal Server Name) palvelimeksi: hostedlync.nebula.fi ja klikatkaa OK. Tekstikenttä "Ulkoisen palvelimen nimi tai IP-osoite" (External Server Address) jätetään tyhjäksi. 

 

6. Aloitusruudussa pitäisi nyt näkyä kirjautumisosoitteena kohdassa 5a syöttämänne sähköpostiosoite.

 

7. Klikatkaa ”Kirjaudu sisään”–painiketta, jonka jälkeen Lync pyytää vielä käyttäjänimeä sekä salasanaa. Lyncin käyttäjätunnuksina käytetään samoja käyttäjätunnuksia, kuin Hosted Exchange-palveluun kirjautuessa (sähköpostiosoite sekä salasana). 

 

8.Kun olette onnistuneesti kirjautunut sisään, ”Yhteyshenkilöt”-välilehti ilmestyy näkyviin ja voitte aloittaa Lync-pikaviestimen käytön.

 

Lync-pikaviestintä

Pikaviestintäikkunan avaaminen Lyncissä onnistuu joko käyttäjän nimeä tuplaklikkaamalla, tai vaihtoehtoisesti klikkaamalla käyttäjän päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla ”Lähetä pikaviesti”.

Pikaviestintäikkunan auettua voitte keskustella toisen osapuolen kanssa esimerkiksi tekstitse tai puhelimitse.

 

Käyttäjien haku

Lync-pikaviestimen hakupalkilla voitte hakea organsaationne käyttäjiä sähköpostiosoitteella, sekä käyttäjän nimellä. Voitte myös soittaa tältä riviltä suoraan yleiseen puhelinverkkoon syöttämällä tähän puhelinnumeron, ja painamalla enteriä. Esimerkiksi 0401234567.

 

Lync-pikaviestimellä soittaminen

1. Kun haluatte soittaa toiselle käyttäjälle Lync-pikaviestimen välityksellä, viekää hiiri käyttäjänimen päälle ja klikatkaa ”Soita”-painiketta joka ilmestyy näkymän oikeaan laitaan.

 

2. Vaihtoehtoisesti voitte soittaa myös ”Puhelin”-välilehden alta, hakien käyttäjiä samalla hakupalkilla sekä samoilla ehdoilla kuin ”Yhteyshenkilöt”-välilehdeltä. Hakutulokset ilmestyvät numeropaneelin alapuolelle, josta voitte hiirellä klikkaamalla valita käyttäjän kenelle haluatte soittaa. 

 

3. Kun olette klikanneet ”Soita”-painiketta, uusi ikkuna aukeaa ruudulle josta voitte seurata soiton etenemistä. Kun haluatte lopettaa puhelun, painakaa ”Lopeta puhelu” –painiketta: 

 

Lync-pikaviestimellä vastaaminen

1. Kun toinen käyttäjä soittaa teille, tai kun teidät kutsutaan neuvottelupuheluun, ruutunne alalaitaan ilmestyy ikkuna joka ilmoittaa teille asiasta. Voitte tässä ikkunassa joko vastata puheluun -painikkeella tai hylätä puhelun Hylkää painikkeesta.

 

2. Vastattuanne puheluun ilmoitusikkuna katoaa, ja ruudulle aukeaa uusi ikkuna josta voitte seurata puhelun kulkua samaan tapaan kuin soittaessa. Kun haluatte lopettaa puhelun, painakaa ”Lopeta puhelu”-painiketta 

Neuvottelupuhelut

Neuvottelupuhelun avaaminen Yhteyshenkilöt-listasta

1. Avataksenne neuvottelupuhelun Lyncin ”Yhteyshenkilöt”-listan kautta, painakaa näppäimistöstä CTRL-painike pohjaan ja valitkaa ”Yhteyshenkilöt”-listasta hiiren vasemmalla painikkeella henkilöt, ketkä haluatte ottaa mukaan neuvottelupuheluun.

2. Päästäkää CTRL-painikkeesta irti, ja klikatkaa hiiren oikeaa painiketta yhden valitun yhteyshenkilön päällä. Tämän jälkeen valitkaa ”Aloita neuvottelupuhelu” ja tämän alta ”Lync” aloittaaksenne neuvottelupuhelu samantien.

 

Muiden osallistujien hyväksyttyä neuvottelupuhelukutsun, ruudulle aukeaa uusi Ryhmäkeskustelu –ikkuna josta käy ilmi kaikki osallistujat, sekä neuvottelupuhelun esittäjä(t). 

Neuvottelupuhelusta voi poistua painikkeesta.

 

Pikakokouksen avaaminen

Pikakokouksen voitte avata ”Näytä valikko”-painikkeen (alaspäin osoittava nuoli Asetukset-painikkeen oikealla puolella) alta löytyvästä ”Pikakokous”-painikkeesta. Tämä avaa automaattisesti ryhmäkeskustelun, johon voitte kutsua osanottajia kuten tavallisessa ryhmäkeskustelussa.

Vaihtoehtoisesti pikakokouksen voi myös avata Lyncin työkalurivillä sijaitsevasta ”Pikakokous”-painikkeesta.

 

Neuvottelupuheluun liittyminen

Neuvottelupuheluun on mahdollista liittyä usealla eri tavalla, vaihdellen tarpeen sekä mahdollisuuksien mukaan. Neuvottelupuhelun liittymistiedot jo-käynnissä olevasta ryhmäkeskustelusta löytyvät linkin ”Liittymistiedot ja kokousasetukset” takaa.

Voitte kopioida nämä tiedot ”Kopioi kaikki tiedot” painikkeesta, ja tämän jälkeen lähettää nämä haluamaanne reittiä pitkin käyttäjille – esimerkiksi Lyncin välityksellä pikaviesteinä, tai sähköpostitse organisaationne jäsenille.

1. Neuvottelupuhelun esittäjä voi omasta Yhteyshenkilöt-listastaan raahata käyttäjän Ryhmäkeskusteluikkunaan, jolloin kyseiselle käyttäjälle lähtee automaattinen kutsu osallistua keskusteluun.

2. Saman organisaation käyttäjä voi soittaa niin puhelinverkosta kuin toisesta Lyncistä organisaatiollenne varattuun kokouspuhelinnumeroon, ja syöttämällä kokoustunnisteen puhelimen tai Lyncin numeronäppäimistöä käyttäen.

3. Suoraan kokouksen linkkiä käyttäen. Tällöin kokous aukeaa joko Lync-ohjelmistoon, tai Lync WebAppiin mikäli käyttäjällä ei ole Lync tai Lync Attendee-ohjelmistoa asennettuna.

4. Mikäli käytössänne on Outlook 2007 tai Outlook 2010, Lyncin mukana asentuu myös Microsoft Lync 2010 Online-kokous-apuohjelma Outlook-sähköpostiohjelmaanne. Löydätte tämän painikkeen Outlookistanne Kalenterin alta.

 

”Uusi online-kokous” painike avaa uuden sähköpostiviestin, jonka sisältönä on jo valmiiksi kaikki tarvittavat tiedot joilla online-kokoukseen voidaan liittyä, mukaan lukien suora linkki kokoukseen. Voitte itse vapaasti valita vastaanottajat, kokouksen alku- sekä päättymisajan, sijainnin sekä otsikon.

Linkin kautta kokoukseen liittyminen ei vaadi Lync-ohjelmiston asentamista, mutta suosittelemme asentamaan joko Microsoft Lync tai Lync Attendee-ohjelmiston. Ilman Lync-ohjelmistoa kokousikkuna avautuu Lync WebAppin kautta.

 

Neuvottelupuheluun liittyminen puhelimella

Neuvottelupuheluun liittyminen puhelimella, esimerkiksi kännykällä tai Lyncin puhelimella, tapahtuu soittamalla kokouspuhelinnumeroon. Organisaatiollenne varattu kokouspuhelinnumero on ilmoitettu tilausvahvistuksessanne.

Online-kokous-apuohjelman avulla luodussa kutsussa numero löytyy oletuksena "Liity puhelimella" tekstin alapuolelta, ellei tätä muuteta.

Kun käyttäjä soittaa kokousnumeroon, häneltä pyydetään ensin kokouksen neuvottelutunnusta. Tämän jälkeen käyttäjälle annetaan mahdollisuus tunnistautua omalla Lync-puhelinnumerollaan sekä PIN-numerollaan, jotka toimitetaan käyttäjäille tilausvahvistuksen mukana. Sekä neuvottelutunnus, puhelinnumero että PIN-numero voidaan syöttää puhelimen tai Lyncin omalla numeronäppäimistöllä. Tunnuksien syöttäminen on myöskin opastettu alusta loppuun.

Mikäli käyttäjä ei tunnistaudu neuvottelua varten, kokouksen osallistujalistassa näkyy pelkästään käyttäjän puhelinnumero.

HUOM! Puhelimella neuvottelupuheluun liittyminen ei vaadi Lync-tunnuksia, mutta tällöin osallistujalistassa näkyy käyttäjän puhelinnumero hänen nimensä sijaan. Myös organisaation ulkopuoliset jäsenet voivat liittyä neuvotteluun tällä tavalla.

 

Lyncin pyytäessä käyttäjän nimeä neuvotteluun, riittää että käyttäjä sanoo nimensä mikrofoniin ja painaa # -painiketta

Mikäli käyttäjä haluaa käyttää Lynciä englanniksi, riittää että hän odottaa ennen kuin täyttää neuvottelutunnuksen. Hetken kuluttua käyttäjälle kerrotaan, että hän voi jatkaa suomeksi näppäimellä 1 ja englanniksi näppäimellä 2.

 

Lync WebApp

HUOM! WebApp vaatii Silverlight-lisäosan toimiakseen.

 

WebAppin kautta voitte liittyä kokoukseen joko Vieraana (ei vaadi sisäänkirjautumista), tai omia käyttäjätunnuksianne käyttäen.

Lync WebAppilla ei ole mahdollista ottaa osaa keskusteluun videon tai äänen kera. Ääntä varten käyttäjän tulee joko soittaa kokoukseen puhelimellaan, tai vaihtoehtoisesti Microsoft Lync / Lync Attendee ohjelmistoa käyttäen. Lync Attendee on ilmainen ohjelma, jonka voitte ladata suoraan Microsoftin sivuilta.

HUOM! Mikäli teillä on jo asennettuna Microsoft Lync-pikaviestin, teidän ei tarvitse asentaa Lync Attendeetä samalle tietokoneelle.

Osallistujaksi tai Esittäjäksi vaihtaminen, sekä osallistujan poistaminen Lync WebAppissa tapahtuu käyttäjälistauksen oikeassa laidassa sijaitsevan nuolen kautta.

Kokouksesta poistuminen tapahtuu ”Poistu kokouksesta” –painikkeesta 

 

Online-kokouksen asetukset

Vakioasetuksilla Online-kokoukseen osallistuminen onnistuu kaikilta käyttäjiltä, ja kaikki kokoukseen liittyvät merkitään Esittäjiksi. Näitä asetuksia on kuitenkin mahdollista muokata kokousasetuksista, joihin pääsette käsiksi klikkaamalla keskustelusta ”Liittymistiedot ja kokousasetukset” linkkiä ja valitsemalla tämän alta ”Kokousasetukset”.

 

Sisällön tarkastelu yksityisesti antaa tietyille käyttäjille valtuudet (vakioasetuksilla ainoastaan Esittäjille) liikkua esimerkiksi PowerPoint-esityksissä eteenpäin oman tahdin mukaan ilman, että tämä häiritsisi julkista jakoa.

HUOM! Jaettua työpöytää tai ohjelmaa ei voi selata yksityisesti.

Käyttäjien määrittäminen Esittäjäksi tai Osanottajaksi on mahdollista myös käynnissä olevan keskustelun aikana. Tämä onnistuu valitsemalla käyttäjä Ryhmäkeskustelu-ikkunasta, klikkaamalla käyttäjänimeä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla joko ”Aseta Esittäjäksi” tai ”Aseta Osanottajaksi”.

Osallistujaksi tai Esittäjäksi asettaminen onnistuu ainoastaan ryhmäkeskustelun aloittajan, eli Järjestäjän, toimesta.

 

Jakaminen Lyncissä

Lyncin välityksellä on mahdollista jakaa työpöytä, haluttu ohjelma (esimerkiksi Internet-selain), PowePoint-esitys, luonnoslehtiö tai kysely muiden osallistujien kesken.

Kahden käyttäjän välisessä keskustelussa kummallakin käyttäjällä on vakiona oikeudet jakaa näitä aikaisemmin mainittuja, mutta ryhmäkeskustelussa ainoastaan Esittäjät pystyvät tähän. Osallistujat pystyvät osallistumaan keskusteluun äänen ja videon välityksellä, mutta he eivät pysty jakamaan esimerkiksi omaa työpöytäänsä.

Itse jakaminen tapahtuu keskusteluikkunassa, ”Jaa”-painikkeen alta löytyvillä vaihtoehdoilla.

 

Työpöydän jakaminen

Työpöydän jakaminen tapahtuu valitsemalla keskusteluikkunasta ”Jaa” ja tämän alta ”Työpöytä”. Tämä lähettää vastaanottajalle automaattisen pyynnön hyväksyä tai hylätä näytön jakaminen.

 

Kun vastaanottaja hyväksyy jakamispyynnön, näyttönne ylälaitaan ilmestyy ilmoitus ”Jakaa parhaillaan”. Tätä samaa palkkia käyttäen jakaja voi myös luovuttaa hallinnan, ottaa hallinnan takaisin ja lopettaa jakamisen.

 

Samaan aikaan vastaanottajan keskusteluikkunan oikeaan laitaan ilmestyy näyttämö, josta hän voi seurata jaettua näyttöä.

 

Vastaanottaja voi myös pyytää hallintaa jaettuun työpöytään tai ohjelmaan Lyncin yläreunassa sijaitsevasta ”Pyydä hallinta”-painikkeesta . Tämä lähettää automaattisen ilmoituksen jakajalle, jonka hän voi joko hyväksyä tai hylätä.

 

HUOM! Mac-tietokonetta ei voi hallita muiden käyttäjien toimesta, mutta Mac voi hallita Windows-tietokonetta.

 

Ohjelman jakaminen

Ohjelman jakaminen Lyncin välityksellä onnistuu saman valikon kautta kuin työpöydän jakaminen, eli keskusteluikkunasta ”Jaa” painikkeen alta ”Ohjelma”.

 

Tämä avaa uuden ikkunan johon on listattuna kaikki ohjelmat, jotka voitte jakaa osallistujien kesken. Voitte myös valita useamman eri ohjelman jaettavaksi, ja esimerkiksi vaihdella näiden välillä tai asetella jaetut ohjelmat näytöllenne siten, että ne näkyvät vastaanottajille yhtäaikaa.

 

Ohjelmaa jaettaessa vastaanottajat näkevät vain ja ainoastaan jaetut ohjelmat. Voitte helposti tunnistaa jaetun ohjelman kellertävästä ”Jaetaan” merkinnästä, joka on ohjelman yläpuolella vasemmassa yläreunasssa.

 

Jaetun työpöydän tai ohjelman hallinnointi

Jakaja voi myös antaa toiselle osapuolelle väliaikaisesti hallinnan jaettuun ohjelmaan klikkaamalla yläreunaan ilmestyneestä palkista ”Luovuta hallinta”, ja valitsemalla Osallistujat-listasta kenelle hallinta luovutetaan.

 

Jakaja saa vielä tämän jälkeen vahvistuspyynnön, ennen kuin hallinta luovutetaan osallistujalle. Kun painatte OK, hallinta luovutetaan osallistujalle joka voi Näyttämön kautta hallinnoida jaettua ohjelmaa, tai koko työpöytää mikäli tämä on jaettu.

Jakaja voi ottaa hallinnan takaisin saman ”Luovuta hallinta” painikkeen takaa, ja valitsemalla ”Ota hallinta takaisin”. Vaihtoehtoisesti jakaja voi painaa näppäimistöstään CTRL+Alt+Välilyönti painikkeita hallinan takaisinottamiseksi.

 

Jaon lopettaminen

Kun jakoa ei enää tarvita, voi jakaja lopettaa jakamisen ”Lopeta jakaminen” painikkeen avulla joka löytyy samasta palkista ”Luovuta hallinta”-painikkeen läheisyydestä.

 

Soitonsiirto

Lyncin soitonsiirtoa pystyy hallinnoimaan Lyncin alareunasta, josta myös näette soitonsiirron sen hetkisen tilan.

Pudotusvalikkoa käyttäen voitte valita kuinka puhelut ohjataan, ja kenelle tai mihin numeroon nämä ohjataan. Tarkemmat asetukset löytyvät ”Soitonsiirtoasetukset”–valikon alta. Puhelut voidaan ohjata suoraan haluttuun puhelinnumeroon ilman että Lync soi, tai puhelu voidaan ohjata haluamaanne numeroon samalla kun Lyncinne soi.

Kun olette aktivoineet soitonsiirron, saatte tästä vielä erillisen ilmoituksen Lyncin näkymään sekä tiedon siitä, kenelle puhelut siirretään.

Puhelinsiirron tila päivittyy myös Lyncin alareunaan siltä varalta, että erillinen ilmoitus suljetaan.

Kun haluatte poistaa soitonsiirron, voitte joko klikata ilmoituksessa olevaa ”Poista käytöstä”-painiketta, tai vaihtoehtoisesti mennä alareunan puhelinkuvakkeen  kautta ja valita ”Poista soitonsiirto käytöstä”