Sisällysluettelo
1. Asiakasohjelmiston asennus
2. Lync-pikaviestintä
3. Käyttäjien haku
4. Lync-pikaviestimellä soittaminen
5. Lync-pikaviestimellä vastaaminen
6. Neuvottelupuhelut
7. Jakaminen Lyncissä
8. Soitonsiirto
Asiakasohjelmiston asennus
HUOM! Lync vaatii käyttäjäkohtaisesti Nebulan Sähköposti ja kalenteri-palvelun toimiakseen.
1. Lync-ohjelmiston Mac-version voitte ladata täältä käyttäen käyttäjätunnuksia, jotka teille on toimitettu Lync-pikaviestintäpalvelun tilausvahvistuksessa.
2. Ohjelman asennus on ohjattu alusta loppuun. Asennuksen valmistuttua Microsoft Lync 2011-ohjelman kuvake on ilmestynyt Macin Dockiin (sininen L-kirjain).
3. Käynnistäkää Microsoft Lync, ja klikatkaa ”Lisäasetukset”–painikkeesta (Advanced) jotta pääsette Lyncin asetuksiin.
a. Valitkaa "Manuaalinen määritys" (Manual configuration).
b. Kirjoittakaa ”Sisäisen palvelimen nimi”-laatikkoon (Internal Server Name) palvelimeksi: hostedlync.nebula.fi ja klikatkaa OK. Alempi ”Ulkoisen palvelimen nimi” (External Server Address) tekstilaatikko jätetään tyhjäksi.
4. Sekä ”Sähköpostiosoite” että ”Käyttäjätunnus”-laatikoihin tulee teidän Hosted Exchange-sähköpostiosoitteenne, ja ”Salasana”-laatikkoon sähköpostiosoitteenne salasana. Mikäli haluatte että Microsoft Lync 2011 muistaa salasananne, laittakaa rasti kohtaan ”Muista salasana” ennen kuin kirjaudutte sisään.
Lync-pikaviestintä
Pikaviestintäikkunan avaaminen Lyncissä onnistuu joko käyttäjän nimeä tuplaklikkaamalla, tai vaihtoehtoisesti klikkaamalla käyttäjän päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla ”Lähetä pikaviesti”. MacBook-käyttäjät joilla ei ole erillistä hiirtä käytössä, voivat klikata CTRL-näppäin pohjassa käyttäjää jotta tämä valikko aukeaa.
Pikaviestintäikkunan auettua voitte keskustella toisen osapuolen kanssa esimerkiksi tekstitse tai puhelimitse.
Käyttäjien haku
Voitte hakea muita organisaationne käyttäjiä Lyncin hakupalkin avulla käyttäen joko heidän käyttäjänimeä, tai sähköpostiosoitetta.
Lync-pikaviestimellä soittaminen
Lync-pikaviestimellä toiselle käyttäjälle soitttaminen onnistuu valitsemalla käyttäjälistasta haluamanne yhteyshenkilö, ja klikkaamalla Lyncin alalaidassa olevaa puhelinkuvaketta ja valitsemalla ”Soita Lynciin”.
Vaihtoehtoisesti soittaminen onnistuu myös klikkaamalla käyttäjänimeä hiiren oikealla painikkeella, ja valitsemalla Soita – Soita Lynciin. MacBook käyttäjät joilla ei ole erillistä hiirtä voivat avata tämän pudotusvalikon painamalla CTRL-painiketta samaan aikaan, kun he klikkaavat Macbookin omaa hiirtä.
Vaihtoehtoisesti voitte soittaa myös ”Puhelin”-välilehden kautta. Toisin kuin Windows-versiossa, Lyncin Mac-versiossa ”Puhelin”-välilehdestä ei ole mahdollista soittaa/hakea käyttäjää nimen perusteella.
Kun olette klikanneet ”Soita”-painiketta ”Puhelin”-näkymästä tai ”Soita Lynciin”-painiketta ”Yhteystiedot”-näkymässä, uusi ikkuna aukeaa ruudulle josta voitte seurata soiton etenemistä. Kun haluatte lopettaa puhelun, painakaa ”Lopeta puhelu” painiketta:
Mikäli ikkunasta ei ilmene muita käyttäjiä, klikatkaa -painikkeesta.
Lync-pikaviestimellä vastaaminen
Kun toinen käyttäjä soittaa teille, tai kun teidät kutsutaan neuvottelupuheluun, ruutunne alalaitaan ilmestyy ikkuna joka ilmoittaa teille asiasta. Voitte tässä ikkunassa joko vastata puheluun -painikkeella tai hylätä puhelun Hylkää- painikkeesta.
Vastattuanne puheluun ilmoitusikkuna katoaa, ja ruudulle aukeaa uusi ikkuna josta voitte seurata puhelun kulkua samaan tapaan kuin soittaessa.
Kun haluatte lopettaa puhelun, painakaa ”Lopeta puhel" painiketta:
Neuvottelupuhelut
Pikakokouksen avaaminen
Pikakokouksen avaaminen tapahtuu valitsemalla Lyncin työkalupalkista ”Keskustelu” ja tämän alta ”Pikakokous”. Voitte tämän jälkeen joko aloittaa pikakokouksen puhelimella, videolla tai työpöytänne jakamalla.
Kun olette valinneet haluamanne kokoustavan, näyttöön ilmestyy ”Aloitetaan online-kokousta...” ilmoitus.
Kun kokous on alkanut, ruudulle aukeaa ”Ryhmäkeskustelu”-ikkuna josta ilmenee kaikki paikallaolijat, Esittäjät sekä Osallistujat.
Neuvottelupuheluun liittyminen
Neuvottelupuheluun on mahdollista liittyä usealla eri tavalla, vaihdellen tarpeen sekä mahdollisuuksien mukaan. Neuvottelupuhelun liittymistiedot jo-käynnissä olevaan kokoukseen löydätte klikkaamalla rattaan kuvaa ja valitsemalla tämän alta ”Kokouksen liittymistiedot".
Voitte kopioida nämä tiedot ”Kopioi kaikki tiedot”-painikkeesta, ja tämän jälkeen lähettää nämä haluamaanne reittiä pitkin käyttäjille – esimerkiksi Lyncin välityksellä pikaviesteinä, tai sähköpostitse organisaationne jäsenille.
1. Neuvottelupuhelun esittäjä voi omasta ”Yhteystiedot”-listastaan raahata käyttäjän Ryhmäkeskusteluikkunaan, jolloin kyseiselle käyttäjälle lähtee automaattinen kutsu osallistua keskusteluun.
2. Saman organisaation käyttäjä voi soittaa niin puhelinverkosta kuin toisesta Lyncistä organisaatiollenne varattuun kokouuspuhelinnumeroon, ja syöttämällä kokoustunnisteen puhelimen tai Lyncin numeronäppäimistöä käyttäen.
3. Suoraan kokouksen linkkiä käyttäen. Linkin kautta kokoukseen liittyminen ei vaadi Lync-ohjelmiston asentamista, mutta suosittelemme kuitenkin asentamaan Microsoft Lync –ohjelmiston mikäli mahdollista. Ilman Lync-ohjelmistoa kokousikkuna avautuu Lync WebAppin kautta.
Neuvottelupuheluun liittyminen puhelimella
Neuvottelupuheluun liittyminen puhelimella, esimerkiksi kännykällä tai Lyncin Puhelin-välilehden puhelimella, tapahtuu soittamalla kokouspuhelinnumeroon. Organisaatiollenne varattu kokouspuhelinnumero ilmoitetaan tilausvahvistuksessanne
Kun käyttäjä soittaa kokousnumeroon, häneltä pyydetään ensin kokouksen neuvottelutunnusta. Tämän jälkeen käyttäjälle annetaan mahdollisuus tunnistautua omalla Lync-puhelinnumerollaan sekä PIN-numerollaan, jotka toimitetaan käyttäjäille tilausvahvistuksen mukana. Sekä neuvottelutunnus, puhelinnumero että PIN-numero voidaan syöttää puhelimen tai Lyncin omalla numeronäppäimistöllä. Tunnuksien syöttäminen on myöskin opastettu alusta loppuun.
Mikäli käyttäjä ei tunnistaudu neuvottelua varten, kokouksen osallistujalistassa näkyy pelkästään käyttäjän puhelinnumero.
HUOM! Puhelimella neuvottelupuheluun liittyminen ei vaadi Lync-tunnuksia, mutta tällöin osallistujalistassa näkyy käyttäjän puhelinnumero hänen nimensä sijaan. Myös organisaation ulkopuoliset jäsenet voivat liittyä neuvotteluun tällä tavalla.
Lyncin pyytäessä käyttäjän nimeä neuvotteluun, riittää että käyttäjä sanoo nimensä mikrofoniin ja painaa # -painiketta
Mikäli käyttäjä haluaa käyttää Lynciä englanniksi, riittää että hän odottaa ennen kuin täyttää neuvottelutunnuksen. Hetken kuluttua käyttäjälle kerrotaan, että hän voi jatkaa suomeksi näppäimellä 1 ja englanniksi näppäimellä 2.
Lync WebApp
HUOM! Lync WebApp –ohjelma ei toimi 64bit selaimilla. Mikäli Lync WebApp ei toimi Mac-tietokoneellanne, asettakaa selaimenne käynnistymään 32bit tilassa:
1. Avatkaa ”Ohjelmat”-kansio, ja etsikää selaimenne tämän kansion alta – esimerkiksi Safari.
2. Klikatkaa hiiren oikealla painikkeella (Macbook käyttäjät: pitäkää ctrl pohjassa Macbookin hiirellä klikatessa, mikäli ette käytä erillistä hiirtä) ja klikatkaa ”Näytä tietoja”.
3. Rastittakaa tämän alta kohta ”Avaa 32-bittisessä tilassa”.
3. Sulkekaa ikkuna.
4. Sammuttakaa ja käynnistäkää selaimenne uudestaan.
Lync WebApp vaatii myös Silverlight-laajennuksen toimiakseen. Mikäli selaimessanne on ponnahdusikkunoiden esto päällä, saatatte joutua erikseen sallimaan Lync WebAppin ikkunan avautumisen.
WebAppin kautta voitte liittyä kokoukseen joko Vieraana (ei vaadi sisäänkirjautumista), tai omia käyttäjätunnuksianne käyttäen.
Lync WebAppilla ei ole mahdollista ottaa osaa keskusteluun äänen kera. Tätä varten käyttäjän tulee joko soittaa kokoukseen puhelimellaan, tai vaihtoehtoisesti Microsoft Lync–ohjelmaa käyttäen.
Osallistujaksi tai Esittäjäksi vaihtaminen sekä osallistujan poistaminen Lync WebAppissa tapahtuu käyttäjälistauksen oikeassa laidassa sijaitsevan nuolen kautta.
Kokouksesta poistuminen tapahtuu ”Poistu kokouksesta” –painikkeesta
Online-kokouksen asetukset
Vakioasetuksilla Online-kokoukseen osallistuminen onnistuu kaikilta käyttäjiltä, ja kaikki kokoukseen liittyvät merkitään Esittäjiksi. Näitä asetuksia on kuitenkin mahdollista muokata kokousasetuksista, joihin pääsette käsiksi klikkaamalla rattaan kuvaketta ja valitsemalla tämän alta ”Kokousasetukset”.
Ensimmäisestä ”Käyttö”-välilehdestä voitte määritellä, ketkä pääsevät kokoukseen ilman odotustilassa odottamista. Vakioasetuksena kaikki pääsevät sisään samantien, mutta valintapalkkia raahaamalla voitte määritellä rajauksen tarkemmin: Kaikki, Organisaationne, kutsutut käyttäjät tai ainoastaan järjestäjä itse.
”Esittäjä”-välilehden alta puolestaan pystytte määrittelemään ketkä kaikki voivat olla esittäjiä, ketkä voivat tarkastella sisältöä yksityisesti ja ketkä voivat lisätä huomautuksia PowerPoint-esityksiin.
Sisällön tarkastelu yksityisesti antaa tietyille käyttäjille valtuudet (vakioasetuksilla ainoastaan Esittäjille) liikkua esimerkiksi PowerPoint-esityksissä eteenpäin oman tahdin mukaan ilman, että tämä häiritsisi julkista jakoa.
HUOM! Jaettua työpöytää tai ohjelmaa ei voi selata yksityisesti.
Käyttäjien määrittäminen Esittäjäksi tai Osanottajaksi on mahdollista myös käynnissä olevan keskustelun aikana. Tämä onnistuu valitsemalla käyttäjä Ryhmäkeskustelu-ikkunasta, klikkaamalla käyttäjänimeä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla joko Aseta esittäjäks tai Aseta osallistujaksi.
Jakaminen Lyncissä
Kahden käyttäjän välisessä keskustelussa kummallakin käyttäjällä on vakiona oikeudet jakaa esimerkiksi työpöytänsä tai PowerPoint-esitys, mutta ryhmäkeskustelussa ainoastaan Esittäjät pystyvät tähän. Osallistujat pystyvät osallistumaan keskusteluun äänen ja videon välityksellä, mutta he eivät pysty jakamaan esimerkiksi omaa työpöytäänsä.
Työpöydän jakaminen tapahtuu keskusteluikkunassa ensin avaamalla ”Jaa sisältö”-valikko ja valitsemalla ”Työpöytä” tämän alta.Työpöydän jakaminen tapahtuu keskusteluikkunassa ensin avaamalla ”Jaa sisältö”-valikko ja valitsemalla tämän alta ”Työpöytä”.
HUOM! Erillisten ohjelmien jako ei ole mahdollista Lyncin Mac-versiossa.
Ennen kuin jakopyyntö lähetetään vastaanottajalle, Lync varmistaa vielä jaon aloittamisen käyttäjältä itseltään.
Kun vastanottaja on hyväksynyt työpöydän jakamisen, Lyncin oikealle puolelle aukeaa ”Näyttämö” josta jakaja näkee saman kuin henkilö, kenelle työpöytää jaetaan. Jako ilmenee myös vihreinä reunuksina työpöydän ympärillä.
Kun jako halutaan lopettaa, klikatkaa näyttämön yläerunasta –painiketta. Vaihtoehtoisesti voitte myös klikata ”Jaettuna” –laatikosta, valita tämän alta jaetun työpöydän ja klikata ” Lopeta jakaminen”.
Kun toinen osapuoli aloittaa jakamisen kanssanne, Lync lähettää tästä erillisen ilmoituksen joko keskusteluikkunaan tai näytön reunaan, riippuen onko keskustelu jo aloitettu vai ei.
Ilmoitus keskusteluikkunassa:
Ilmoitus näytön reunalla:
Hyväksyttyänne jakamiskutsun, näyttämö aukeaa uudestaan Lync-ohjelmistonne oikealle puolelle. Voitte tämän avulla seurata jaettua työpöytää tai ohjelmaa, tai mikäli jakaja antaa teille hallinnan, voitte myöskin hallita toista Windows-konetta tai ohjelmaa.
HUOM! Mac-tietokonetta ei voi hallita muiden käyttäjien toimesta, mutta Mac-tietokoneella voi hallita Windows-tietokonetta.
Soitonsiirto
Soitonsiirron asetuksiin pääsette käsiksi valitsemalla Lyncin työkalupalkista Lync, tämän alta ”Asetukset” ja lopulta ”Puhelut” välilehti.
”Puhelut”-välilehteä käyttäen voitte valita kuinka puhelut ohjataan, ja kenelle tai mihin numeroon nämä ohjataan. Puhelut voidaan ohjata suoraan haluttuun puhelinnumeroon ilman että Lync soi, tai puhelu voidaan ohjata haluamaanne numeroon samalla kun Lyncinne soi.
Kun soitonsiirto on aktivoitu, ”Puhelin”-välilehden alareunaan ilmestyy tästä erillinen maininta.
Sama ”Soitonsiirto on käytössä” ilmoitus tulee myös oman tilanne alapuolelle, joka näkyy jokaisella välilehdellä.
Soitonsiirron poistaminen
Voitte poistaa soitonsiirron samasta ”Puhelut”-välilehdestä kuin mistä ohjaus aktivoitiinkin: Lync – Asetukset – Puhelut ja valitsemalla ”Poista soitonsiirto käytöstä”.