Sisällysluettelo
-
Virtuaalipalvelimen luominen
-
Virtuaalipalvelimen alusta ja käyttöjärjestelmä
-
Resurssit
-
Levytila ja Swap
-
Verkon konfigurointi
-
Automaation asetukset ja lopullinen hinta
-
Nykyiset virtuaalipalvelimet
-
Virtuaalipalvelimen yleisimmät toiminnot
-
Virtuaalipalvelimen hallinta
-
Yhteenveto
-
Ominaisuudet
-
Prosessorin tilastot
-
Laskutuksen tilastot
-
Automaattinen skaalaus
-
Konsoli
-
Verkko
-
Verkkokortit ja verkkoliikenteen tilastot
-
Palomuuri
-
IP-osoitteet
-
Levyjärjestelmä
-
Levyt ja levyjen tilastot
-
Varmuuskopioiden ajastus
-
Levyjen varmuuskopiot
-
SSH-avainten lisääminen profiiliin
Virtuaalipalvelimen luominen
Nebula Pilvi-palvelun hallintapaneeli sijaitsee osoitteessa https://pilvi.hosting.fi johon voitte kirjautua tilausvahvistuksessa ilmoitetuilla käyttäjätunnuksilla.
Kun haluatte luoda uuden virtuaalipalvelimen, klikatkaa oikeasta laidassa sijaitsevaa ”Create New Virtual Machine” –painiketta.
Ensimmäinen määriteltävä kohta on virtuaalipalvelimenne nimi (Label) joka ilmenee Nebula Pilven hallintapaneelissa.
Seuraavaksi syöttäkää palvelimen isäntänimi (Hostname), ja valitkaa palvelinne virtualisointiympäristö (HyperVisorZone). Tällä erää ainoa virtualisointiympäristö on Helsinki 1, joten tähän kohtaan ei ole tarvetta tehdä muutoksia.
Huom! Hostname-kohtaan ei voi syöttää skandeja (ä,ö,å) eikä muita erikoismerkkejä, eikä nimessä voi olla välilyöntiä.
Viimeisessä kentässä (Password) määrittelette virtuaalipalvelimen ylläpitäjän (Root tai Administrator) salasana, joten suosittelemme salasanaa joka koostuu satunnaisista (isoista ja pienistä) kirjaimista ja numeroista.
Hyvä salasana ei ole sanakirjasta löytyvä sana (suomeksi eikä englanniksi), eikä myöskään sellainen takaperin. Salasana ei myöskään ole nimesi, koirasi nimi, syntymäpäiväsi, puhelinnumerosi tai muu helposti arvattava asia. Pituudeksi suosittelemme vähintään 8 merkkiä tai enemmän.
Virtuaalipalvelimen alusta ja käyttöjärjestelmä
Kun olette määrittäneet palvelimellenne vaaditut nimet sekä ylläpitäjän salasanan, voitte jatkaa virtuaalipalvelimen luontia ja valita seuraavaksi käyttöjärjestelmäksenne (Windows tai Linux), käyttöjärjestelmän jakelun (Distribution) sekä valmiin alustan (Template) näille varatuista pudotusvalikoista.
Käyttöjärjestelmistä on saatavilla pääsääntöisesti kahta eri versiota – 64-bittinen (x64) sekä 32-bittinen (x86). Oheiseen listaukseen on merkitty kaikki käytettävissä olevat jakelut ja näiden alustat, sekä näistä käytettävissä olevat versiot.
Linux: RHEL, Ubuntu sekä Gentoo
RHEL: Kaikista alustoista on saatavilla sekä x64 että x86 –versiot.
- Centos 5.8 ja 6.3
- Fedora 16
- Red Hat Enterprise Linux 6.3
Ubuntu: Ubuntun sekä Debianin alustoista on saatavilla x64-versiot. Ubuntun 12.04-jakelusta puolestaan on x64 sekä x86-versio.
- Ubuntu 6.0, 11.04 ja 12.04
- Debian 6.0
Gentoo: Ainoastaan x64-versio on saatavilla
- Gentoo 12.0
Windows: Windows 2008. Ainoastaan x64-versiot saatavilla.
- Windows 2008 ENT R2 x64 kvm Base
- Windows 2008 STD R2 x64 kvm Base
Huom! Windows-lisenssin hinta on laskettu mukaan Windows-virtuaalipalvelimen tuntihintaan.
Resurssit
Valittuanne halutun käyttöjärjestelmän, jakelun sekä alustan, voitte joko jatkaa valmiin alustan asettamilla oletusarvoilla tai vaihtoehtoisesti muokata palvelimen resursseja, eli keskusmuistin (RAM) sekä prosessoreiden (CPU Cores) määrää, tarpeidenne mukaan.
Virtuaalipalvelimilla yksi vCPU, eli virtuaalinen prosessori, on teholtaan 2.3GHz. Yhdellä virtuaalipalvelimella voi olla enintään 16 prosessoria.
Levytila ja Swap
Levytilojen suhteen voitte valita joko LTK2 tai LTK3-levyjärjestelmän (Data Store Zone):
LTK2 – Keskimääräistä suurempaa I/O – suorituskykyä vaativat järjestelmät
LTK3 – Normaalia I/O – suorituskykyä vaativat järjestelmät
Mikäli valitsitte Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän, voitte myös lisäksi valita erillisen Swap-levyn. Tämän levyn koko (Swap disk size) skaalautuu automaattisesti määrittelemänne keskusmuistin mukaan, eli teidän ei välttämättä tarvitse muokata tätä manuaalisesti. Levyjärjestelmän voitte kuitenkin valita Swap-levylle vapaasti.
Verkon konfigurointi
Virtuaalipalvelinta luodessa voitte valita vain yhden verkon (Network Zone). Voitte myöhemmin lisätä virtuaalipalvelimellenne toisen verkkokortin, jonka voitte liittää esimerkiksi Helsinki LAN 1-lähiverkkoon.
Helsinki 1 - Julkinen verkko.
Helsinki LAN 1 – Lähiverkko. Tämä verkko on tarkoitettu palvelinten väliseen sisäiseen kommunikointiin. Virtuaalipalvelimien tulee olla palomuurattuja, ja lähiverkkoliikenne tulee erikseen sallia niiden palvelinten välille, joiden halutaan kommunikoivan keskenään lähiverkossa. Liikenne lähiverkon sisällä palvelinten välillä on maksutonta.
Voitte myös säätää portin nopeuden omien tarpeidenne mukaisesti. Lähiverkon yhteyden maksiminopeus on 100Mbps, ja julkisessa verkossa puolestaan 1Gbps (1000Mbps).
Automaation asetukset sekä lopullinen hinta
Viimeiseksi voitte vielä valita otetaanko virtuaalipalvelimen levystä automaattisesti varmuuskopiot (Require automatic backups), haluatteko rakentaa virtuaalipalvelimen automaattisesti (Build virtual machine automatically) sekä resurssien automaattisen skaalauksen (Enable autoscale).
Require automatic backups – Mikäli otatte tämän ominaisuuden käyttöön, virtuaalipalvelimenne levystä otetaan erilliset varmuuskopiot kerran päivässä, viikossa, kuukaudessa sekä vuodessa.
Huom! Virtuaalipalvelimen luonnin hetkellä käyttöönotettu automaattinen varmuuskopiointi aktivoituu ainoastaan luontihetkellä ensisijaiselle (Primary) levylle. Voitte virtuaalipalvelimen luonnin jälkeen halutessanne aktivoida tämän myös muille levyille.
Build virtual machine automatically – Asettaa virtuaalipalvelimen jonoon rakennettavaksi, kun painatte “Create Virtual Machine”-painiketta. Tämä on oletusarvoisesti päällä, eikä tätä yleensä tarvitse.
Mikäli tätä ei jätetä päälle, virtuaalipalvelin lisätään listaan ja asetetaan Pending-tilaan siihen asti kunnes palvelin on rakennettu.
Voitte missä tahansa vaiheessa rakentaa palvelimen ”Build Virtual Machine”-painikkeella, joka löytyy virtuaalipalvelimen yhteenvedon (Overview) näkymästä.
Mikäli tulette vielä toisiin aatoksiin ettekä haluakaan luoda juuri tätä virtuaalipalvelinta, voitte myös poistaa palvelimen samasta näkymästä ”Delete Virtual Machine”-painikkeen avulla.
Enable autoscale - Ottaa käyttöön virtuaalipalvelimen resurssien automaattisen skaalauksen, eli keskusmuistin ja prosessorien määrän skaalauksen palvelimen kuormituksen mukaan. Kun palvelin on luotu, voitte itse määritellä missä vaiheessa palvelimelle lisätään keskusmuistia, ja missä vaiheessa prosessoreita.
Huom! Tämän kohdan rastittaminen ei luo automaattisesti sääntöjä skaalaukselle.
Kun olette saaneet kaikki asetukset kohdilleen, näette vielä palvelimen lopullisen tuntiveloituksen.
ON – Tuntiveloitus virtuaalipalvelimen ollessa käynnissä
OFF – Tuntiveloitus virtuaalipalvelimen ollessa sammutettuna
Lopuksi painakaa ”Create Virtual Machine”, ja mikäli jätitte rastin kohtaan ”Build virtual machine automatically” odottakaa kunnes virtuaalipalvelin on rakennettu ja käynnistetty. Kun kaikki on valmista, sivuston tulisi ohjautua automaattisesti virtuaalipalvelimen yhteenvedon (Overview) näkymään.
Huom! Saatte root / administrator –käyttäjän salasanan näkyviin klikkaamalla sinistä ”password” linkkiä.
Nykyiset virtuaalipalvelimet
Selataksenne nykyisiä virtuaalipalvelimianne, klikatkaa vasemmasta reunasta löytyvää ”Virtual Machines”-painikketta.
Tämä avaa teille täydellisen näkymän kaikista virtuaalipalvelimista, jotka on luotu käyttäjätunnuksenne alle.
Samasta listasta näette myös palvelinten IP-osoitteen, onko palvelin päällä vai ei, mikä on palvelimen levyn koko, kuinka paljon palvelimella on yhteensä keskusmuistia, ja varmuuskopioiden tiedot muodossa Varmuuskopioiden määrä / Varmuuskopioiden koko.
Avaa prosessorin kuormituksen näkymän. Tästä tarkemmin kohdassa Prosessorin tilastot
Näyttää listauksen varmuuskopioista, jotka rivin virtuaalipalvelimesta on otettu. Tästä tarkemmin kohdassa Levyjen varmuuskopiot
Virtuaalipalvelimen yleisimmät toiminnot
Virtuaalipalvelimen yhteenvetoikkunan alalaidasta löydätte pikalinkit hallintapaneelin yleisimpiin toimintoihin (Actions). Käytössäolevat toiminnot sekä pikavalinnat vaihtelevat sen mukaan onko virtuaalipalvelin:
- Rakennettu vai ei,
- Käynnissä vai sammutettu,
- Windows- vai Linux-pohjainen
Linux
Windows
Startup Virtual Machine – Käynnistää virtuaalipalvelimen
Startup on Recovery – Käynnistää palvelimen Recovery-tilassa, johon pääsette kirjautumaan väliaikaisella käyttäjätunnuksella ”root” ja salasanalla ”recovery”. Tämän avulla voitte korjata virtuaalipalvelimen, mikäli esimerkiksi päivityksen yhteydessä jotain virtuaalipalvelimella hajoaa.
Reboot Virtual Machine – Sammuttaa ja uudelleenkäynnistää virtuaalipalvelimen
Reboot in Recovery – Sama kuin ”Startup on Recovery”, mutta suoritetaan käynnissäolevalle palvelimelle jolloin virtuaalipalvelin sammutetaan ja käynnistetään uudestaan Recovery-tilassa.
Shut down Virtual Machine – Sammuttaa virtuaalipalvelimen kokonaan. Käytettävissänne on kaksi eri tapaa sammuttaa virtuaalipalvelin:
- Shut Down Virtual Machine, joka odottaa että kaikki sovellukset saadaan suljettua ennen sammuttamista, sekä
-Power Off Virtual Machine, joka lopettaa kaikki sovellukset samantien ja sammuttaa palvelimen
Virtuaalipalvelin voidaan sammuttaa ja käynnistää myös yhteenvedossa sijaitsevasta Off / On-painikkeesta.
Reset Root / Administrator Password – Resetoi root / administrator-käyttäjän salasanan. Kun salasana on resetoitu, saatte uuden salasanan näkyviin klikkaamalla sinistä ”password” linkkiä ”Overview”-näkymässä.
Huom! Salasanan resetointi uudelleenkäynnistää samalla palvelimen.
Rebuild Virtual Machine – Uudelleenrakentaa virtuaalipalvelimen. Voitte itse valita auenneesta ikkunasta, minkä pohjan päälle virtuaalipalvelin rakennetaan uudestaan.
Huom! Kaikki palvelimella sijaitseva data poistetaan samalla ja levyt alustetaan, kun virtuaalipalvelin uudelleenrakennetaan! Varmistakaa että kaikki tiedostot on varmuuskopioita palvelimelta talteen ennen kuin käynnistätte tämän!
Edit Firewall Rules – Katso kohta Palomuuri
Adjust Resource Allocations – Tämän työkalun avulla voitte muokata palvelimenne keskusmuistin ja prosessorien määrää, sekä vaihtaa virtuaalipalvelimen Nebula Pilvi-hallintapaneelissa näkyvän nimen.
Kun olette muokanneet virtuaalipalvelimen resurssit mieluisiksenne, klikatkaa "Save Virtual Machine"-painiketta jotta uudet resurssit tulevat käyttöön.
Huom! Tämän työkalun käyttö uudelleenkäynnistää palvelimen.
Rebuild Network – Liittää palvelimen sille määritettyihin uusiin verkkoihin. Tämä toiminto tulee ajaa aina, kun palvelimelle on lisätty esimerkiksi uusi IP-osoite.
Set ssh keys - Tällä työkalulla voitte viedä profiiliinne lisätyt SSH-avaimet kätevästi virtuaalipalvelimelle. Katso kohta SSH-avainten lisääminen profiiliin
Segregate Virtual Machine – Tällä ominaisuudella voitte varmistaa, että kaksi virtuaalipalvelinta eivät koskaan käynnisty samalla isäntäkoneella eli HyperVisorilla.
Delete Virtual Machine – Merkitsee virtuaalipalvelimen poistettavaksi, ja poistaa palvelimen
Edit Note – Voitte lisätä virtuaalipalvelimenne tietoihin erillisen kommentin, joka näkyy kyseisen palvelimen Overview-näkymässä.
Virtuaalipalvelimen hallinta
Yhteenveto
Virtuaalipalvelimen hallinnointiin ja toimintoihin pääsette käsiksi yhteenvedon yläpuolella sijaitsevien ”Overview”, ”Networking” sekä ”Storage” painikkeiden kautta.
Overview-valikon alta löydätte yhteenvedon palvelimestanne (Properties), sen prosessorin käytöstä (CPU Usage), laskutuksesta (Billing Statistics) sekä autoskaalauksesta (Autoscaling). Tämän lisäksi käytettävissä on myös Java-pohjainen konsoli (Console), jolla voitte ottaa VNC-yhteyden palvelimeenne.
Ominaisuudet
Properties
Tämä näkymä on oletusnäkymä, kun avaatte Overview:n eli Yhteenvedon. Tämän alta pystytte tarkistamaan:
- Palvelimen nimen (Hostname)
- root / administrator-käyttäjän salasanan klikkaamalla sinisestä password linkistä.
- Palvelimen muistin (Memory) sekä prosessorien (CPU(s) ) määrä
- Palvelimelle lisätyt IP-osoitteet
- Palvelimen yhteysnopeuden (Network Speed)
- Mahdolliset muistiinpanot (Note)
- Palvelimen tilan (Status)
- Minkä pohjan päälle se on rakennettu (Template)
- Levytilan kokonaiskoon (Disk Size)
- Missä virtualisointiympäristössä palvelin sijaitsee, ja minkä isäntäkoneen päällä (Hypervisor). Tämä ilmaistaan muodossa isäntäkone(virtualisointiympäristö), eli esimerkiksi hv3(hel1) tarkoittaa isäntäkonetta HyperVisor3 virtualisointiympäristössä Helsinki 1
- Palvelimen omistaja (Owner)
- Levyjen varmuuskopiot muodossa levyjen määrä / yhteensä käytetty tila (Disk Backups)
- Palvelimen tuntihinnat (Price per hour powered ON/OFF) palvelimen ollessa päällä/sammutettuna
Prosessorin tilastot
CPU Usage
Tämän valikon kautta voitte seurata palvelimenne prosessorin kuormitusta lähes reaaliaikaisesti. Käytettävissänne on kaksi graafia, joista ylempi ilmoittaa kuormituksen yhden minuutin tarkkuudella (Instant) viimeisen vuorokauden ajalta, ja alempi puolestaan tunnin tarkkuudella pisimmillään jopa kolmen kuukauden ajalta.
Voitte myös itse valita haluamanne ajanjakson, jolta tarkastalle prosessorin kuormitusta. Klikkaamalla päivämäärien täyttämää kenttää voitte valita haluamanne ajanjakson kalenterinäkymästä.
Jos haluatte tarkastella tilastoja vielä tarkemmin, klikatkaa hiiren vasemmalla painikkeella halutun ajankohdan alkupäästä tai loppupäästä, ja maalatkaa koko alue jonka haluatte tarkentaa.
Palataksenne takaisin oletusnäkymään, klikatkaa "Reset zoom"-linkkiä tarkennetussa graafissa.
Laskutuksen tilastot
Billing statistics
Tämän valikon kautta voitte seurata tunnin tarkuudella, kuinka paljon virtuaalipalvelimenne ovat kustantaneet. Eroteltuina ovat: virtuaalipalvelimen resurssien (Virtual Machines), verkkoyhteyksien (Network Interfaces) sekä virtuaalipalvelimen levyjen (Disks) kustannukset.
Voitte myös halutessanne tarkastella kustannuksia erikseen määritetyltä ajankohdalta
Automaattinen skaalaus
Autoscaling
Huom! Tämä valinta ei ilmesty näkyviin ennen kuin palvelin on käynnistetty.
Voitte asettaa automaattisen skaalauksen lisäämään keskusmuistia tai kovalevytilaa virtuaalipalvelimellenne, mikäli määrittämänne ehdot täyttyvät.
Voitte esimerkiksi määritellä seuraavanlaiset ehdot:
- Jos keskusmuistista on käytetty yli 70% viiden minuutin ajan, lisää palvelimelle keskusmuistia tarpeen mukaan vähintään 512MB mutta enintään 2048MB vuorokaudeksi.
- Jos levytilasta on käytetty yli 90% 15 minuutin ajan, lisää palvelimelle levytilaa tarpeen mukaan vähintään 5GB mutta enintään 15GB vuorokaudeksi.
Kun olette lisänneet haluamanne ehdot keskusmuistin ja/tai levytilan osalta, klikatkaa vielä ”Apply” jotta automaattisen skaalauksen säännöt astuvat voimaan.
Huom! Automaattista skaalausta voi käyttää myös pelkän levytilan tai keskusmuistin skaalaukseen. Rastittakaa vain se vaihtoehto jota tarvitsette, ja jättäkää toisen laatikko rastittamatta.
Konsoli
Console
Huom! Tämä valinta ei ilmesty näkyviin ennen kuin palvelin on käynnistetty.
Java-pohjainen konsoli, jolla voitte ottaa VNC-yhteyden palvelimeenne. Avataksenne konsolin ja VNC-yhteyden, klikatkaa ”Open Console”-painiketta.
Huom! Mikäli selaimenne pyytää lupaa suorittaa Java-laajennuksen, voitte klikata joko "Suorita tällä kertaa" tai "Suorita aina tässä sivustossa".
Riippuen palvelimestanne, eteenne aukeaa joko Windows-palvelimen kirjautumisikkuna tai Linuxin musta kirjautumisikkuna. Ikkunan yläreunaan on tässä vaiheessa ilmestynyt myös rivi eri valintoja.
Linux – Klikatkaa VNC-ikkunasta ja syöttäkää käyttäjätunnuksenne sekä salasananne palvelimen näitä kysyessä.
Windows – Painakaa ”Send Ctrl-Alt-Del” painiketta ikkunan ylälaidasta, valitkaa käyttäjä jolla haluatte kirjautua sisään ja syöttäkää salasananne.
Huom! Yhdestä selaimesta voi olla kerrallaan aktiivisena yksi (1) VNC-yhteys. Mikäli avaatte uuden VNC-yhteyden ja teillä on avoinna jo yksi yhteys, uusi VNC-yhteys aukeaa samaan Konsoli-ikkunaan kuin vanha.
Networking
Tämän alle on kerätty verkkokorttien hallinta (Network Interfaces), palomuurin asetukset (Firewall) sekä palvelimen IP-osoitteet (IP Addresses).
Verkkokortit sekä verkkoliikenteen tilastot
Network Interfaces-näkymään on listattu kaikki palvelimeen liitetyt verkkokortit (Interface) ja mihin verkkoon nämä kuuluvat (Network join), portin nopeus (Port Speed) sekä onko verkkokortti ensisijainen (Primary Interface).
Rivin päädystä löydätte myös kolme painiketta, joiden avulla voitte hallinnoida verkkokortteja.
Poistaa verkkokortin ja käynnistää palvelimen uudestaan
Verkkokortin statistiikan avulla näette kuinka paljon dataa verkkokortin läpi liikkuu ulos sekä sisään. Voitte tarkastalle statistiikkaa reaaliaikaisesti (Instant) joka ilmoittaa vuorokauden kulutuksen minuutilleen, sekä pisimmillään kolmen kuukauden pituisena jaksona tunnin tarkkuudella (Hourly)
Voitte myös itse valita haluamanne ajanjakson, jolta tarkastalle prosessorin kuormitusta. Klikkaamalla päivämäärien täyttämää kenttää voitte valita haluamanne ajanjakson kalenterinäkymästä.
Jos haluatte tarkastella tilastoja vielä tarkemmin, klikatkaa hiiren vasemmalla painikkeella halutun ajankohdan alkupäästä tai loppupäästä, ja maalatkaa koko alue jonka haluatte tarkentaa.
Palataksenne takaisin oletusnäkymään, klikatkaa "Reset zoom"-linkkiä joka tulee näkyvin tarkennetussa graafissa.
Muokkaa verkkokortin konfiguraatiota. Voitte tämän avulla vaihtaa verkkokortin nimen (Label) sekä nopeuden, (Port Speed) ja halutessanne voitte myös vaihtaa ensisijaista verkkokorttia (Primary Interface) tämän valikon kautta.
Palomuuri
Firewall-toiminnon avulla voitte muokata palvelimenne palomuurin sääntöjä. Palomuurin säännöt syötetään yksi kerrallaan, jonka jälkeen ne tulevat näkyviin sivun alalaidassa olevaan sääntölistaukseen.
Oletusarvoisesti virtuaalipalvelimen palomuuri sallii kaiken liikenteen (ACCEPT), mutta voitte myös määritellä palomuurin oletusarvoisesti estämään (DROP) kaiken liikenteen. Tällöin voitte itse määritellä mistä IP-osoitteista palvelimeen voidaan ottaa yhteys, mihin porttiin ja millä protokollalla.
Jotta palomuurin oletusarvo tallentuisi, klikatkaa vielä ”Save”-painiketta.
Kun olette lisänneet kaikki tarvitsemanne palomuurisäännöt, klikatkaa vielä ”Apply Firewall Rules”-painiketta jotta säännöt kirjoitetaan virtuaalipalvelimen palomuuriin. Tätä ennen säännöt eivät toimi.
Mikäli haluatte muokata tai poistaa jo-olemassaolevia sääntöjä, klikatkaa joko:
Poistaa säännön
Muokkaa sääntöä. Kun olette muokanneet säännön haluamaanne muotoon, klikatkaa vielä ”Save”-painiketta tallentaaksenne muutokset.
IP-osoitteet
IP Addresses, eli IP-osoitteet valikon alta löydätte kaikki palvelimellenne määritellyt IP-osoitteet, näiden aliverkon peitteet (Netmask), oletusyhdyskäytävät (Gateway) sekä mille verkkokortille ja missä verkossa kyseinen IP-osoite sijaitsee (Physical Network).
Lisätäksenne palvelimelle uuden IP-osoitteen, klikatkaa ”Allocate New IP Address Assignment”-painiketta. Tämä avaa teille uuden näkymän, josta voitte ensin valita mille verkkokortille tulisi lisätä uusi IP-osoite.
Tämä voi olla esimerkiksi verkkokortti eth0 joka on liitetty verkkoon Helsinki 1 Public 1, tai lan0 joka on liitetty verkkoon Helsinki LAN 1. Valittuanne haluamanne verkkokortin, pääsette valitsemaan palvelimelle uuden IP-osoitteen.
Huom! Jotta voisitte lisätä lähiverkon IP-osoitteen palvelimellenne tätä kautta, palvelimella tulee olla Helsinki LAN 1-verkkoon liitetty verkkokortti.
Mikäli halautte lisätä virtuaalipalvelimellenne IP-osoitteen joka on jo toisella palvelimellanne, laittakaa rasti kohtaan ”Please show me used IP pool”. Emme kuitenkaan suosittele pitämään käynnissä yhtäaikaa kahta virtuaalipalvelinta, joilla on sama IP-osoite.
Kun olette valinneet haluamanne IP-osoitteen, klikatkaa ”Add IP Address Assignment” joka palauttaa teidät takaisin ”IP Addresses”-näkymään johon myös uusi IP-osoitteenne on nyt listattu.
Jotta uusi IP-osoite konfiguroitaisiin palvelimelle, klikatkaa vielä ”Rebuild Network”-painiketta joka liittää palvelimen ja verkkokortin uuteen IP-osoitteeseen, ja käynnistää palvelimen uudestaan.
Levyjärjestelmä
Storage-valikon kautta voitte selata ja hallita virtuaalipalvelimelle lisättyjä levyjä (Disks) sekä varmuuskopioita (Backups)
Levyt ja levyjen tilastot
Disks-valikon alta voitte muokata tai poistaa olemassaolevia levyjä, tai vaihtoehtoisesti lisätä palvelimellenne toisen tai useamman kovalevyn halutessann
Tästä näkymästä saatte myös selville levyjenne tunnisteet (Disk), niiden koot (Size), missä levyjärjestelmässä ne ovat (Data Store), minkä tyyppisestä levystä on kysymys (Type), onko levy jo rakennettu (Built), kuinka monta varmuuskopiota levystä on (Backups) sekä onko levyllä käytössä automaattinen varmuuskopiointi (Autobackup)
Kun haluatte lisätä virtuaalipalvelimellenne uuden levyn, klikatkaa alareunassa sijaitsevaa ”Add New Disk”-painiketta. Voitte määritellä uudelle levylle levyjärjestelmän (Data Store), koon ja alustetaanko levy (Require Format Disk). Mikäli käytössänne on Linux-pohjainen virtuaalipalvelin, voitte myös valita:
- Onko kyseessä Swap-levy
- Lisätäänkö levy Linuxin FSTAB:iin, ja mihin hakemistoon tämä kovalevy liitetään. Esimerkiksi /mnt/nebula.
Kun olette valmis, klikatkaa "Add Disk"-painiketta jonka jälkeen uusi levy lisätään virtuaalipalvelimelle.
Huom! Virtuaalipalvelin käynnistetään uudelleen tämän yhteydessä.
Levyille on myös määritelty eri hallintatyökaluja, jotka vaihtelevat sen mukaan minkälainen levy on kyseessä (Swap vai Standard).
Muokkaa levyn kokoa. Tämän avulla voitte joko suurentaa, tai pienentää levyn kokoa.
Kun olette valinneet levylle haluamanne koon, klikatkaa vielä ”Save Disk” jotta muutoksenne tallentuvat.
Siirtää levyn sisällön toiseen levyjärjestelmään. Tällä työkalulla voitte siirtää levynne sisällön joko nopeampaan LTK2-levyjärjestelmään, tai halvempaan LTK3-levyjärjestelmään riippuen siitä, mikä levyjärjestelmä teillä on tällä hetkellä käytössä.
Kun olette valinneet haluamanne levyjärjestelmän, klikatkaa ”Start Migrate” aloittaaksenne levyn sisällön siirron uuteen levyjärjestelmään.
Levyn käytön statistiikkaa. Tämän avulla pystytte tarkkailemaan levynne tilastoja reaaliaikaisesti (Instant) joka ilmoittaa vuorokauden kuormituksen minuutilleen, sekä pisimmillään kolmen kuukauden pituisena jaksona tunnin tarkkuudella (Hourly).
Sivun yläosasta löydätte IOPS (Input/Output Operations Per Second, eli I/O Operaatiota Sekunnissa)-tilastot:
Statistiikkasivuon alalaidasta puolestaan löydätte tilastot siitä, kuinka paljon dataa levyltä on luettu ja kuinka paljon dataa levylle on kirjoitettu:
Voitte myös itse valita haluamanne ajanjakson, jolta tarkastalle prosessorin kuormitusta. Klikkaamalla päivämäärien täyttämää kenttää voitte valita haluamanne ajanjakson kalenterinäkymästä.
Jos haluatte tarkastella tilastoja vielä tarkemmin, klikatkaa hiiren vasemmalla painikkeella halutun ajankohdan alkupäästä tai loppupäästä, ja maalatkaa koko alue jonka haluatte tarkentaa.
Palataksenne takaisin oletusnäkymään, klikatkaa "Reset zoom"-linkkiä joka tulee näkyvin tarkennetussa graafissa.
Varmuuskopioiden listauksesta näette kaikki levystä otetut varmuuskopiot, näiden koot sekä päivämäärät koska varmuuskopio on otettu. Tästä tarkemmin kohdassa Levyjen varmuuskopiot
Varmuuskopioiden ajastus. Tästä tarkemmin kohdassa Varmuuskopioiden ajastus
Varmuuskopioiden ajastus
Varmuuskopioiden asetuksen voi asettaa Disks-osion alta levykohtaisesti painikkeesta
Voitte hallinnoida jo olemassaolevia ajastuksia, tai lisätä omianne.
Mikäli käytössänne on jo Automaattinen varmuuskopiointi (Autobackup), levyllenne luodaan automaattisesti neljä sääntöä varmuuskopioiden ottamista varten: Yksi varmuuskopio päivittäin (Days), viikoittain (Weeks), kuukausittain (Months) sekä vuosittain (Years). Mikäli haluatte muokata varmuuskopioiden aikataulua, klikatkaa -painikkeesta.
Automaattisen varmuuskopioinnin luomia sääntöjä ei ole välttämätöntä muokata, ellette halua asettaa näitä ottamaan varmuuskopioita esimerkiksi joka toinen päivä ja joka toinen viikko.
Voitte myös lisätä omia varmuuskopioinnin aikatauluja nykyisten ohelle "New Schedule"-painikkeen avulla.
Tätä klikattuanne voitte valita kuinka usein varmuuskopiot tulisi ottaa.
Kun olette valmiita, klikatkaa "Save" jotta luomanne sääntö astuu voimaan. Tämä myös aktivoi Automaattisen varmuuskopioinnin samalla, mutta ainoastaan niillä säännöillä mitkä luotte manuaalisesti.
Poistaa levyn kokonaan
Levyjen varmuuskopiot
Backups-näkymään on listattuna kaikki varmuuskopiot, jotka levyistänne on otettu. Levyt on myös eritelty Disk-tunnisteen avulla, ja listauksesta ilmenee myös onko varmuuskopio luotu kokonaan (Status), varmuuskopion koko (Backup Size) sekä varmuuskopion tyyppi (Backup type).
Voitte myös halutessanne luoda levystä otetusta varmuuskopiosta oman pohjan uutta virtuaalipalvelinta varten (Convert to template), tai palauttaa virtuaalipalvelimenne varmuuskopion aikaiseen tilaan (Restore). Näiden lisäksi voitte myös itse ottaa levystä varmuuskopion "Take a Backup"-painikkeella. Tämä ilmestyy näkymään tavallisena (Normal) varmuuskopiotyyppinä.
Kun jollekin varmuuskopiolle ei ole enää tarvetta, voitte poistaa tämän levynäkymän oikeassa laidassa sijaitsevasta painikkeesta.
SSH-avainten lisääminen profiiliin
SSH-avainten lisääminen profiiliinne tapahtuu ”My Profile”–painikkeen takaa, ja tämän alta ”Edit Profile”
Tähän asti päästyänne, saatte profiiliin jo-lisätyt SSH-avaimet näkyviin ”SSH-Keys”-painikkeella.
Mikäli olette aikaisemmin lisänneet SSH-avaimianne profiiliinne, ne listataan auenneeseen ikkunaan. Muussa tapauksessa lista on tyhjä, ja näyttää vain tekstin ”No items to list”.
Jotta saisitte lisätty oman SSH-avaimenne, klikatkaa ”New SSH-key”-painiketta, joka avaa uuden ikkunan johon voitte liittää oman SSH-avaimenne tekstimuodossa.
Kun olette valmis, klikatkaa ”Add new ssh key"-painiketta. Mikäli syöttämänne avain oli oikeassa muodossa, tämän tulisi nyt näkyä listauksessa. Muussa tapauksessa saatte virheilmoituksen ”Key has wrong format”